Skip to main content

Ik weet nog hoe een manager begon te hakkelen toen ik over onze training vertelde: “Vertellen ze dan allemaal iets ánders?” Hij spuugde de woorden bijna uit.

“Ja, want niemand heeft toch precies hetzelfde verhaal?”, zei ik rustig.

Zelfde boodschap – in je eigen woorden

Een aantal jaren later maak ik het tegenovergestelde mee. Hoofd communicatie vraagt mij om mee te doen aan een aanbesteding. Want: “Jij snapt dat ieder zijn eigen verhaal heeft. Samen met alle medewerkers willen we de gezamenlijke boodschap uitdragen. In eigen woorden, met eigen voorbeelden.”

Ik begin te zweven. Zo verguld ben ik. En nog steeds.

We hebben de aanbesteding inmiddels gewonnen en zijn bijna klaar met alle trainingen. En iedere keer als ik de groep kan laten weten dat IEDEREEN van de organisatie (650 collega’s) in eigen woorden dezelfde boodschap over hun werk uitdraagt, maakt mijn hart een sprongetje.

Want je komt met je hele eigen zelf naar je werk. Daar kies je – bewust of onbewust – elke dag voor. Daar heb je je eigen motivatie, je eigen verhaal, je eigen pareltjes van voorbeelden uit jouw praktijk bij.

Én je bent onderdeel van de organisatie. Dat is ook een deel van jouw verhaal en jij bent onderdeel van het organisatieverhaal.

Daarom vind ik het zo belangrijk dat je op jouw persoonlijke manier het gezamenlijke verhaal uitdraagt.

Zou jij dit ook willen (kunnen)? Let me know!