Skip to main content

Persoonlijke

verhalen

als motor
van verandering

Persoonlijke verhalen als motor van verandering.

Het vertellen van persoonlijke verhalen verbindt. Maar in ons werk hebben we dat afgeleerd. Het ‘mag niet’. Het is ‘niet gepast’. Het is ‘niet professioneel’.

Maar, het is niet waar.

Wij zijn Vertelschool Rotterdam. Wij helpen met het verbinden van teams, bij organisaties in verandering. Door woorden te geven aan wat er echt toe doet. En door opnieuw aan te leren dat verhalen delen mag.

Laten we verbinden

Zo vinden we werkverhalen die echt zijn – en echt van jullie. Verhalen die verbinden. Mensen met hun werk. Teams met elkaar.

Samen ontrafelen we de persoonlijke zin en betekenis van de gedeelde verhalen en vinden we een verbindend kompas: de veranderzin. Een gezamenlijke boodschap waar elke medewerker vanuit zijn eigen ervaring over kan en wil vertellen. Maar bovenal een kompas waar elke medewerker harder voor gaat lopen en voelt ‘yes, hier doe ik het voor!’.

Zo creëren we zin in verandering. En geven we veranderingen zin.

Het vertellen van persoonlijke verhalen verbindt. Júist op het werk.

Het vertellen van persoonlijke verhalen verbindt. Júist op het werk.

SANDRA DE HAAN

Directeur en trainer

Mijn verhaal

Ik sta er soms versteld van wat persoonlijke verhalen met je kunnen doen. Ik help mensen zich hardop uit te spreken over wat zij waardevol vinden aan hun werk. Zodat ze 1) erachter komen waarin ze van betekenis willen zijn voor anderen, 2) dat makkelijker overbrengen en 3) er met hun collega’s achter komen waar zij gezamenlijk voor staan. Ik ben heel blij dat ik mijn achtergrond als docent zo goed kan inzetten – ik werk al ruim 25 jaar met groepen. Met de Vertelschool Rotterdam train ik teams en organisaties hoe ze hun persoonlijke werkverhalen kunnen gebruiken om anderen in beweging te zetten.

FERDI JANSEN

Trainer (scoördinator) en business developer

Mijn verhaal

Van jongs af aan heb ik al een notitieboekje naast mijn bed liggen, waarin ik al mijn wilde en creatieve ideeën noteer. De ideeën waar ik echt enthousiast van word en waar ik in geloof, voer ik ook daadwerkelijk uit. Zodoende ben ik al sinds 2012 zelfstandig ondernemer en werk ik met veel plezier aan zeer uiteenlopende projecten. De rode draad is echter altijd hetzelfde: Mensen inspireren en verbinden, zodat zij met net zoveel passie als ik aan hun dromen kunnen werken. Tenslotte zei de filosoof Confucius eeuwen geleden al: “Geef mij werk wat bij mij past en ik hoef nooit meer te werken”.

TYCHE VAN BOMMEL

Trainer

Mijn verhaal

Wat ik het mooiste vind aan het overbrengen van verhalen, is dat het verbindt. Als je het échte verhaal weet boven te halen, raak je altijd. Wat daar voor nodig is? Je kwetsbaar opstellen, dingen benoemen zoals ze zijn (bijvoorbeeld “ik ben zenuwachtig”), je urgentie vinden (waarom wil jij dit verhaal vertellen?) en empathie met je publiek (waar zitten zij mee, wat willen zij weten, welke kennis hebben ze misschien niet). Als dat je lukt, zal je een blijvende indruk achterlaten. Ik vind het heerlijk om zelf verhalen te vertellen (ook door muziek te maken bijvoorbeeld) en om mensen te helpen bij het vertellen van hun verhaal. Ik help het liefst bij presentievaardigheden, het benoemen van jouw persoonlijke belemmeringen, het vinden van jouw urgentie, jouw verhaal en het presenteren ervan. Als jouw verhaal goed overkomt, ben ik weer dichter bij mijn doel: het delen van onze verhalen, zodat we weten dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.

SANDRA DE SNOO

Trainer en Chief Storytelling

Mijn verhaal

Ik heb een talent voor observeren en luisteren. Achterhalen wat er écht leeft en speelt bij mensen en organisaties, dat is wat ik het liefste doe. Wat drijft men? Ik geloof erin dat mensen en organisaties groeien als ze zichzelf beter begrijpen. Het gaat uiteraard niet alleen om de inhoud van een goed verhaal: hoe je een verhaal vertelt is net zo belangrijk. Het is mijn doel om jouw persoonlijke manier van vertellen nóg krachtiger te maken. Ik let op stemgebruik, gekozen taal, non verbale communicatie en de kern van je verhaal. Samen zorgen we ervoor dat jij met een lekker gevoel het juiste verhaal over de bühne brengt. Mijn hart maakt altijd een huppeltje van geluk als ik zie dat mijn hulp, klein of groots, het verschil maakt!

KARINA DE PAEPE

Trainer

Mijn verhaal

Tot mijn 53e heb ik onder meer als loopbaancoach bij Randstad gewerkt en na het lezen van het boek “Vrouwen van 50, lef, lust en nieuwe ambitie” heb ik het roer radicaal omgedraaid. Met een opleiding tot trainingsacteur en presentatie-coach als gevolg. In deze richting heb ik mijn passie gevonden. Deelnemers aan mijn trainingen typeren mij als flexibel, krachtig, relativerend, levendig, verrassend en to the point.

SUZAN VINK

Trainer

Mijn verhaal

Mensen laten floreren in wat ze doen, met wie ze zijn en waar ze zijn. Dat doe ik het liefst élke dag. Door bijzondere aandacht te besteden aan het contact tussen mensen. Dat unieke moment dat je met elkaar bent en kunt laten zien waarom je doet wat je doet, wordt nog waardevoller als je beseft dat de voor jou zo gewone zaken in je werk bijzonder zijn voor een ander. De rode draad in mijn leven en loopbaan is ‘mensen het naar hun zin maken’. Als kind vond ik het al leuk om gewone momenten grootser te maken en mensen daarmee te vermaken. De intrinsieke motivatie om mensen een goed gevoel te geven heb ik gekoesterd en meegenomen in mijn werk als dagvoorzitter, facilitator en trainer. Mensen typeren mij als motiverend, enthousiast en toegankelijk en deskundig in deelnemers te trainen om weer toegewijd en vanuit het perspectief van de ander te handelen en te vertellen. Weer, omdat ik ervan overtuigd ben dat we allemaal ooit ergens mee begonnen zijn om een ander te helpen. Door bedrijfsblindheid en de waan van de dag vergeten we die intrinsieke motivatie nog wel eens. Ik help je de voor jou zo gewone zaken in je werk weer als bijzonder te zien en te (her)ontdekken voor wie je het doet en waarom. Door hier weer aandacht aan te besteden, maak je echt het verschil in je verhaal naar de ander.

MERVE OKUR

Office assistent

Mijn verhaal

Ik wil mensen helpen hun eigen kompas te vinden. Dat doe ik door de contacten met klanten zo soepel mogelijk te laten verlopen en de trainingen mee te organiseren.