Skip to main content

Soms vind ik het opeens zo makkelijk allemaal. Te makkelijk lijkt het wel. Dat ik me afvraag: hoezo hebben mensen hier een training voor nodig? 

Persoonlijk spreken

Laatst had ik het ook weer. Ik was met Malou (mijn nieuwe droomcollega) op ‘heidag’. 

We hadden het over wat we echt belangrijk vinden. En waar de Vertelschool voor staat. We kwamen tot de conclusie dat ‘persoonlijk’ met stip op nummer 1 staat. Omdat persoonlijke verhalen aanspreken. Omdat je als uniek persoon opstaat ’s ochtends en je jezelf niet opeens kwijt bent als je het (figuurlijke of zelfs letterlijke) uniform van je werk aantrekt.

Het doet er dus toe dat jij het bent

Dat uniform of dat masker of zelfs harnas maken jou minder zichtbaar, maar je verdwijnt er niet door. Jouw overtuigingen, drijfveren, waar je van gaat kwispelen en waar je een energielek van krijgt is er allemaal nog. Ook al ben je aan het werk. Zakelijk en professioneel zitten te wezen. 

Sterker nog: door jezelf te laten zien, doe je er nóg meer toe

Juist door uit te komen voor wat je belangrijk vindt, verbind je je op een dieper niveau met de mensen met wie je werkt. Dat is iets magisch. Omdat het jouw woorden zijn. Jouw gedachten. Jouw drijfveren. Jouw energie. Jouw drive. Dat voelen mensen. Die zien dat aan je ogen. Dat doet wat met ze, dat ráákt. 

Hoe?

Wil je ook wel meer laten zien van jezelf, maar weet je niet hoe dat (makkelijk) kan?

Dan heb ik een tip voor je:

 

  • Ga eens na waar jouw ogen van gaan glimmen als je aan je werk denkt, bijvoorbeeld van het afgelopen jaar.
  • Zoom even in op die herinnering. Wat ontroert je eraan, of waardoor ga je er zo van stralen? Wat hoop je nog een keer mee te maken van wat er gebeurde?
  • De volgende keer dat jij over je werk vertelt (denk aan: voorstelrondje, presentatie of netwerkgesprek) vertel je waarom je je werk zo belangrijk/leuk/waardevol/interessant vindt aan de hand van het voorbeeld wat net in je opkwam.
  • That’s it.

Leave a Reply