Skip to main content

Ik ben 10 jaar projectleider geweest. Ik had 0 hiërarchische macht. Ook al heette ik projectleider, ik had het niet voor het zeggen.

Toch kreeg ik heel wat voor elkaar: ik kreeg teamleden, budget én (afhankelijk van naar welk project je kijkt, want – oh boy – er ging hier en daar wat mis) resultaat.

Geen zeggenschap-toch resultaat

Ik kom in mijn huidige werk veel projectleiders, programma- en verandermanagers tegen en die hebben allemaal een vergelijkbare positie: grote opdracht van de directie, maar géén formele macht.

Dat kan heel makkelijk goed gaan. Omdat iedereen ziet dat die projecten, programma’s en veranderingen nuttig en leuk zijn.

Totdat er teveel projecten, programma’s en veranderingen zijn.

Dan kunnen ze nog zo nuttig zijn. Als mensen er geen uren voor hebben of er is geen budget, dan sta je met lege handen.

Dan voelt het als een vloek dat je geen formele leidinggevende rol hebt.

Overtuigen- zie het als een zegen

Dus je kan collega’s niet dwingen om met jou mee te werken, vanuit jouw positie. Maar, je kan ze wel verleiden. Het spel van verleiden, overtuigen, de ander in beweging krijgen draait voor mij om 1 ding:

 

De ander raakt er zélf van overtuigd dat het belangrijk is om mee te doen.

 

Dat inzicht, dát is waar jij je best voor moet doen. 

Hoe doe je dat?

Door inzicht te geven in wat het betekent voor de dagelijkse praktijk van jullie werkvloer. 

Een ‘voor en na-foto’:

Voor:

Bijvoorbeeld de conducteur die nu niet inlogt in een belangrijk systeem, omdat de knoppen op het mobieltje te iel zijn. Of de medewerkers in de kinderopvang die snel nog even een blok kaas in het handje van de peuter proppen, omdat ze dat gezond vinden.

Na:

Bijvoorbeeld de vuilnisophaaldienst die pas uitrijdt als de containers bíjna vol zijn, in plaats van de oude vaste route. Of het nieuwe multidisciplinaire team die gezamenlijk een casus bespreekt, en daardoor sneller tot een meer passende oplossing komt.

 

Zeg nou zelf, het is toch een zegen om te kunnen uitdragen waarom een project of verandering er echt toe doet? De collega’s die je daarmee actief krijgt, zijn de beste. Die wil je hebben.