Skip to main content

Ik ben op weg naar kantoor en kom een buurman tegen. Ik weet nog net zijn naam uit te brengen, maar ben helemaal kwijt hoe zijn dochtertje heet, die me vanuit de kinderwagen vrolijk aankijkt. Mijn hoofd lijkt wel hol, zo leeg is het daarbinnen. 

“Heb je een leuke dag voor de boeg?” vraagt de buurman. 

“Jaaaa! Maar ik ben zó zenuwachtig”, begin ik te vertellen. Ik ratel over de eerste podcast die ik op ga nemen – dat die plotseling heel snel tot stand kwam – en dat ik in plaats van professionele apparatuur, de microfoon van mijn man mee heb – want die heeft ook een podcast – over de Rotterdamse……..….”%#&*$#@! Ik heb de speaker meegenomen, in plaats van de microfoon.” 

Gelukkig was dat niet het enige dat fout ging

Die middag neem ik de podcast op met Remko van der Drift, oprichter en directeur van het Instituut voor Faalkunde. Fouten maken moet, zegt hij. En fouten maken moed. Dat maakte het – gelukkig – helemaal oké dat ik op stel en sprong die microfoon nog had moeten halen, mijn geluid daarvan nota bene uit stond toen we aan de podcast begonnen, ik de tijd niet goed had bijgehouden, ik daar zenuwachtig van werd tijdens het gesprek en hem midden in zijn verhaal afkapte. 

Waarom dat helemaal oké was? Omdat voor alles een oplossing was. Fouten maken gebeurt nou eenmaal. En jezelf daarop veroordelen (ben ik persoonlijk errug goed in) maakt het (leven in het algemeen en deze podcast in het bijzonder) er niet beter op. 

Sterker nog: Remko kwam er door zijn verhaal te doen in de podcast achter dat hij door keihard te falen iets heel goed kan. Waar hij impact mee kan maken op anderen. Fouten maken moed. 

Luister hier naar ons gesprek over zijn verhaal: Vertel, maar raak! Alevering 1: Remko van der Drift

 

P.S. Zelf met je verhaal in de podcast? Stuur een email naar info@vertelschoolrotterdam.nl.

Leave a Reply