Skip to main content

Deze struggle kom ik vaak tegen: leiders hebben een duidelijk en aansprekend verhaal, maar het is niet het verhaal van de medewerkers.  Dan kun je een paar dingen doen. Ik noem de opties die ik in de loop der jaren voorbij heb zien komen: 

 1. De leiders vertellen hun verhaal aan de medewerkers. Doen de medewerkers daar vervolgens niet zoveel mee? Dan leggen ze nog een keer uit wat het verhaal is. 
 2. De leiders vertellen hun verhaal niet meer. Ze willen de ruimte geven aan de medewerkers om hun eigen verhaal te gaan vertellen. 
 3. De leiders vertellen hun verhaal en nodigen de medewerkers uit om óók hun eigen verhaal te vertellen. 

Blijf jezelf, maar blijf niet stil

Ik hou het even kort. Met optie 1) en 2) rijd je een doodlopende weg in. Niet doen.  Ik wil het veel liever hebben over optie 3). That’s the way to go.  Als leider (oprichter van een bedrijf, verandermanager, directeur, afdelingshoofd, noem maar op) zet je hét verhaal neer van waar je heen wil. Daar heb je motivatie voor. En die komt ergens vandaan. Als je dan óók nog een voorbeeld hebt uit je werk waarmee je kunt aantonen wat je voor ogen hebt, heb je een pracht van een verhaal. Ik zet het even voor je op een rijtje: 

 • Waar je naartoe wilt +
 • Jouw motivatie daarvoor +
 • En waar die motivatie vandaan komt + 
 • Duidelijk voorbeeld uit de praktijk om te laten zien wat je bedoelt =

Jouw duidelijke en aansprekende verhaal.  En zo wordt het JULLIE verhaal: Jullie verhaal is NOOIT het verhaal van de leider. Dat is namelijk zijn/haar verhaal. Jullie hebben allemaal een eigen invulling van bovenstaand rijtje. Jij hebt misschien niet verzonnen waar je naartoe wil met je organisatie, maar je hebt er wel je vinger voor opgestoken om aan mee te werken. Jouw rijtje ziet er dan zo uit: 

 • Waarom jij je vinger hebt opgestoken voor dit werk/deze opdracht +
 • Jouw motivatie daarvoor +
 • En waar die motivatie vandaan komt + 
 • Duidelijk voorbeeld uit de praktijk om te laten zien wat je bedoelt =

Jouw duidelijke en aansprekende verhaal.  Vertellen we dan allemaal ons eigen verhaal?  Yup. Ieder een eigen verhaal, met eigen woorden en eigen voorbeelden. Maar samen draag je dezelfde boodschap uit. Want samen gáán jullie voor hetzelfde.  Ik word er nu al blij van. En dan heb ik jullie verhalen nog niet eens gehoord. Tell me! 

Het nieuwe leermodel is óp de werkvloer. Leren als de situatie zich in jouw praktijk voordoet. Precies dan. Niet eerder, niet later.

Welke kans heb jij kunnen grijpen door je gedachten hardop uit te spreken?

Leave a Reply