Je persoonlijke verhaal vertellen. Wanneer doe je dat?

Niet meteen op de eerste meeting toch? Dat is net alsof je op je eerste date meteen je schoonouders ontmoet. Brrr, scary.

Ik kan je zeggen: ik heb het geprobeerd. Ik heb mijn persoonlijke verhaal meteen aan het begin van de training verteld aan de groep. Een verhaal waar ik jaren over gezwegen heb.

Ik was er niet eens heel bang voor om het te vertellen. Sterker nog, ik stond erop om het te delen.

Jarenlang gezwegen
Mijn verhaal geeft namelijk de essentie weer van waarom ik doe wat ik doe. Het gaat om het keerpunt dat ik tijdens mijn eerste postnatale depressie heb meegemaakt. Toen mijn man me vroeg: “San, waar zit je met je hoofd? Ik zie dat het niet zo lekker gaat, maar als je er niks over zegt, kan ik je ook niet helpen.”

Oef. Eyeopeners alom. “Hmh, hij merkt het dus toch, ook al zeg ik er niks over. Sh*t.”

Door dit keerpunt ben ik van open en enthousiast meisje naar openhartige vrouw gegroeid.

Wat was ik aan het doen?!
Door dit verhaal te delen, laat ik mensen zien waarom ik er zo in geloof om je uit te spreken over wat belangrijk voor je is. Er woorden aan te geven.

Want wat vertelde ik mijn man? Nog steeds zo min mogelijk over die donderwolk in mijn hoofd. Maar wel over de verlangens die eronder lagen. Rust, wilde ik. En harmonie. Samen genieten van ons kleintje. Héél andere dingen dan waar ik tot dan toe mee bezig was: tanden op elkaar, schouders eronder en dóór. “Ik ben echt niet anders nu ik moeder ben, hoor. Daar hoeft niemand iets van te merken!”, dacht ik vaak. Dus – hop – zoveel mogelijk ballen in de lucht houden.

Impact
Mijn verhaal raakt mensen. Ik vertel het niet meer in de laatste sessie, maar bewust al in de eerste. Het maakt mijn hele training anders. Deelnemers zijn op diepere manier betrokken. Wat een impact.

Direct meer impact maken:
Deins je ervoor terug om opeens verhalen te gaan vertellen waar je jaren over gezwegen hebt? Dat kan ik me voorstellen. Ik heb een megatip voor je. Werkt altijd en je bepaalt zelf hoe openhartig je je verhaal maakt. Komt ie:

  • Check voor je volgende praatje / presentatie / pitch of je collega hem van je kan overnemen. Hoeft er niks veranderd te worden? Alarm! Je verhaal is onpersoonlijk!

Oplossing: Voeg een persoonlijke anekdote toe. Bijvoorbeeld over dat je te laat was bij je eigen feestje, of over je liefde voor Sparta, of over (en dan lekker droog vertellen) de ruzie die je net met het kopieerapparaat had. Maakt niet uit wat. Als het maar echt gebeurd is en het ertoe doet voor jou.

Succes. Ik lees graag wat de reacties waren!