Behoudens een paar ongelukkige gezinnen waarin ouders het totaal laten afweten* haken ouders niet af. Nooit!
* Ik prijs me gelukkig met mijn jeugd en het spijt me als dat bij jou niet het geval is.

Ze willen dat hun kinderen goed opgroeien. Gelukkig zijn. Zelfstandig het grote mensenleven aankunnen. Zich ontplooien tot de mooie mensen die ze zijn.

Dat zijn hele grote doelen. En toch houden ouders niet op met zich aan die grote taak te wijden: de opvoeding.

Niet altijd makkelijk

Ik spreek uit ervaring dat het een bumpy road kan zijn. Met hoogtepunten (als mijn hart uit elkaar barst van liefde!) en dieptepunten (als ik tegen ze sta te schreeuwen dat ze R U S T I G moeten doen!).

De bron van inzet en betrokkenheid van ouders lijkt onuitputtelijk – uiteraard aangevuld door de nodige weekendjes weg met de lieftallige mede-ouder.

Die bron is de liefde voor hun kind(eren). Die zorgt ervoor dat ze het beste willen. Voor een goede toekomst.

Ze weten dat daar heel veel toewijding voor nodig is. Werk aan de winkel. Elke dag.

Ze weten ook dat ze er hun leven lang hun best voor gaan doen. Dat het doel: dat de kinderen zich ontplooien tot de mooie mensen die ze zijn; niet in 1 x af is.

Ja duh…logisch is dat niet in 1 x af.

Stapje voor stapje…en dan is het nog niet af

Ik weet niet of jij kinderen hebt om op te voeden. Ik weet wel dat jij een hoger doel hebt in je leven. De wereld een stukje mooier/liever/duurzamer/… wilt maken.

En wat ik vaak zie gebeuren is dit:

Dat doel is ZO GROOT, dat het verlamt.

Heb jij dat ook? Dat je je verantwoordelijk voelt voor het oplossen van het hele probleem? En dat het je overweldigt wat daar allemaal bij komt kijken? Je niet meer weet waar je moet beginnen? En dan maar ophoudt met ervoor te gaan?

Zonde! Je hebt zoiets moois waar je naar streeft. En net als bij een kind grootbrengen lukt het niet in 1 x en is het nooit af.

Ga door met jouw waardevolle bijdrage. Kies jouw ding om daarin te doen. En zoek de anderen die ook willen bijdragen aan datzelfde grote doel. Je hoeft het niet alleen te doen.

Dus deel met anderen wat jouw idealen zijn waar jij je voor inzet. De mensen die daar een match bij voelen, willen met je meedoen.