Blog

Verhalen vertellen – zo doe je het óók op je werk

door | 6 april 2022 | Blog

Sommige deelnemers denken dat storytelling iets nieuws is. Dat ze nog niet kennen en zeker nog niet kunnen. Maar is dat wel zo? 

Verhalen vertellen doet de mens al eeuwen. Het was vroeger dé manier om geschiedenis, gebeurtenissen en cultuur aan elkaar over te dragen. 

Iedereen kan verhalen vertellen, jij natuurlijk ook. Hoe vaak kom je niet thuis met: “Wat ik vandaag toch meemaakte…!” Of als je iemand belt: “Ik was vorige week zondag bij … en die vertelde …” 

Wat mij verbaast is: waarom behouden we die verhalen voor aan onze privégesprekken? Waarom is het een uitzondering om op het werk in verhalen te communiceren en wordt er zo vaak gekozen voor zakelijke praatjes en presentaties? Waarom toch? Omdat we dat zo aangeleerd hebben en denken dat het zo hoort? Omdat we denken dat verhalen delen in een professionele setting niet past? 

Zo zonde! 

Want de mens houdt van verhalen. 

Oók als medewerker, als professional, als collega, als leidinggevende. Ook in die hoedanigheid lukt het je beter om naar verhalen luisteren dan naar een powerpoint van 80 slides. Onthoud je er mee van. En voel je vaker opgeroepen om in actie te komen. 

Dus luísteren naar verhalen heeft ieders voorkeur. Maar vertéllen van verhalen is nog een dingetje, dat doe je niet zomaar op je werk. 

Maar als ik je nou vertel dat je het al doet en kan, zou je je boodschap dan ook (of vaker) willen uitdragen middels een verhaal? Ja, hoor ik daar een JA? Top! Dan geef ik je hier en direct dé tip die jou gaat helpen om een goed verhaal te laten vertellen over je werk en dat is: maak het beeldend. 

Hoe? 

Door een moment uit jouw praktijk te nemen en daar concreet aan terug te denken. Kies iets waar je blij van wordt of waar je met trots op terugkijkt. Zoom eens in op die herinnering. Ga in gedachten echt terug naar dat moment, die situatie. Kijk eens om je heen in je gedachten. Wie zie je? Wat hoor je? Voel je iets? Denk je iets? Wat wordt er gezegd? Probeer eens terug te halen of je toen een specifieke geur rook. Etc. etc. Al dit soort details komen weer boven als je eens goed terugdenkt en rondkijkt in je herinnering. De dingen die jou opvallen tijdens het terugkijken of dingen die concreet beeld geven aan het verhaal, díe vertel je erbij. Zo kan ik me nog steeds het geluid van de veegwagens oproepen waar een deelnemer het in zijn verhaal over had om te duiden hoe vroeg het in de ochtend was toen hij over straat liep. Hij hoorde alleen het zwiepen van die borstels. Dat geluid weergalmde tussen de gevels. 

Kreeg jij ook een beeld of geluid in herinnering waar je in eerste instantie helemaal niet aan dacht toen je aan jouw gekozen moment terugdacht? Ik ben benieuwd. Laat het me weten, vind ik leuk om te horen. Dank voor het delen!

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.