Blog

Te wollig? Dat wil je niet. Korte metten met te lang van stof.

door | 25 september 2019

Je bent niet de enige die zichzelf graag hoort praten. Je verwacht het niet van je eigen bescheiden ik, maar heel waarschijnlijk heb jij ook die o zo menselijke eigenschap van je gehoord willen voelen. Tijdens vergaderingen of trainingen is dat vaak letterlijk het geval. Ook al had je je voorgenomen dat jij het wél kort ging houden, ratel je opeens toch nog even door over wat je allemaal hebt gedaan vóór je dit werk deed en prak je er ook nog in wat je functie allemaal inhoudt. En dat was nog maar het voorstelrondje…

Kort van stof is niet iedereen gegeven.

En hee, dat hoeft ook helemaal niet.

Maar wollig? Dat is echt niet de bedoeling. Als je wollig taalgebruik hebt, wil dat namelijk zeggen dat je niet helder en concreet genoeg bent. Je gebruikt wel veel woorden, maar je zegt niet zoveel.

Ik ben nu natuurlijk als de dood om voor wollig uitgemaakt te worden, dus kom ik hier straight to the point.

 

Tip 1) Schrappen, schrappen, schrappen

Je hoeft niet alles toe te lichten om duidelijk te zijn. Vaak werkt dat zelfs averechts. Beperk je tot het belangrijkste om uit te leggen waar je het over hebt. Stop dan. Niet alles vertellen.

 

Tip 2) Maak het concreet

Check of je concreet genoeg bent. ‘Op vlieghoogte komen’; ‘Implementatie’ (aj, die heb ik zelf vaak gebruikt!); ‘Een stukje communicatie…’ etc. etc. Wat bedóel je? Wat betekent dit concreet? Wat ga je dóen dan?
Hoe check je of je concreet genoeg bent? Als een ander kan uitleggen wat je bedoelt. Dus pluk een liefdevolle buitenstaander van de gang (collega, puberzoon of oud omaatje) en laat ze in eigen woorden vertellen wat je ze duidelijk hebt proberen te maken.

 

Tip 3) Geef een voorbeeld uit je eigen ervaring

Denk aan wat je al meegemaakt hebt wat het gespreksonderwerp betreft. Heb je er in je privéleven ooit mee te maken gehad? Werkervaring? Of iets van heel nabij beleefd? Kies uit alle ervaringsverhalen die ene die je het meest aanspreekt. Die kun je het beste overbrengen. De kunst is om het concreet over die situatie te laten gaan én dat je kort aangeeft waarom dat verhaal zo goed illustreert wat je wil overbrengen. En stop dan. Niet ALLES vertellen. Maar dat had ik al gezegd.

 

Snelle x,

San

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.