4 seconden. Zo lang duurt mijn snelste en meest effectieve pitch die ik gebruik. Ben je nu van je stoel gevallen? Ga maar weer rustig zitten. Ik leg het je uit.

De meeste keren dat je pitcht is als je de vraag krijgt: ‘Wat doe jij eigenlijk?’ Je staat op een feestje, maakt een praatje met de nieuwe buren of haalt je kind op van school. Spontaan dus. In een sociale setting. Niet in een netwerksetting – met standaard pitches van 1 minuut per persoon. Nee, je staat een praatje te maken. Je pitcht dan heel anders.

De spontane pitch draait namelijk om het gesprek. Het enige wat ik hoef te zeggen als ik de ‘wat-doe-jij-eigenlijk-vraag’ krijg, is: “Ik heb de Vertelschool Rotterdam opgericht”.

“De Vertelschool? Ken ik niet. Vertel!”, zegt de ander dan meestal. Letterlijk (!).

4 seconden heb ik ervoor nodig om de ander nieuwsgierig te maken en me uit te nodigen om meer over mijn bedrijf te vertellen. Resultaat #1.

Ik leg uit dat ik ondernemers help om te gaan vertellen waarom ze doen wat ze doen. In plaats van alleen maar over wat ze doen. “Oh ja, dat is inderdaad zo belangrijk. Het product alleen is helemaal niet interessant, mensen willen echt een verhaal.” De vreemde is vriend geworden. Resultaat #2.

En zo verder. Bottom line: niet teveel zenden in 1 keer. Beetje vertellen. Wachten op de reactie. Zelf ook een vraag stellen en aanhaken op wat de ander zegt. Dat is effectief pitchen.

Extra tip: in die eerste zin wek je de interesse van de ander. Dat lukt als je een uniek bedrijf hebt of als die een te gekke naam heeft. Maar wat nou als je coach / tekstschrijver / advocaat bent? Dan ben je niet direct onweerstaanbaar onderscheidend. Dan ben je misschien zelfs één van de zovelen. In dat geval laat je in die eerste zin al iets unieks vallen. Bijvoorbeeld: ik ben loopbaancoach voor 50+’ers. Of: ik ben tekstschrijver. In mijn vrije tijd schrijf ik gedichten en als ik voor klanten werk, breng ik ook altijd wat poëzie in de tekst. Of: ik ben advocaat. Dat wilde ik als kind al. Ik heb vroeger zoiets onrechtvaardigs meegemaakt! Zeg het maar eens hardop. 10 seconden, hooguit.

Wat heb jij voor unieks waarmee je de nieuwsgierigheid van de ander wekt? Laatste tip: kom je er zelf niet meteen uit? Vraag ernaar bij mensen die je kennen. Een klant, een vriend, een concullega. Een buitenstaander weet dat vaak heel kernachtig te verwoorden.

Heel veel succes met jouw supersnelle pitch!

 

GRATIS Zomer-Vertelschool tot 31 augustus

De online trainingen zijn nu gratis bij de Zomer-Vertelschool (vanaf 1 september 2017 geldt weer de normale prijs € 175,00 excl. BTW per stuk)

Hoe werkt het?

Het zijn 4 lessen. Je krijgt elke week een werkblad met een introductievideo en opdrachten. Je gaat er zelf mee aan de slag, in je eigen tempo. Ik daag je uit om jezelf te gaan laten zien. Met invuloefeningen en doe-opdrachten.

De Zomer-Vertelschool is geopend in juli en augustus. Daarna zijn de online trainingen nog steeds beschikbaar, maar niet meer gratis.

Doe je mee?

Leuk! Het is mijn missie om ondernemers openhartiger te laten vertellen. Gaaf dat jij daar ook voor kiest. Meld je hieronder aan voor jouw gratis training. Veel plezier en succes!

Onweerstaanbaar persoonlijk en onderscheidend pitchen
Onweerstaanbare over mij-pagina: klanten vallen als een blok voor je