Als mensen mij een half jaar geleden vroegen hoe het ging met de business kwam er een warrig antwoord. “Ja, goed! Ik vind het hartstikke leuk. Maar ik weet niet of ik er echt een goede business uit kan halen. Dus eigenlijk kan ik er nog niks over zeggen.”

Oftewel: mijn bankrekening was leidend voor mijn antwoord.

Een paar reacties van klanten dit jaar hebben mij doen beseffen dat ik iets heel anders had kunnen antwoorden op de vraag hoe het met mijn bedrijf ging.

“SUPERGOED: ik help mensen vooruit.”

Succesvol zijn zegt me niet zoveel. Je succesvol voelen, dat is waar het om draait. Mijn bankrekening geeft inmiddels aan dat ik succes heb. Maar ik kan je verklappen dat ik volgend jaar al niet meer sta te springen bij al die euro’s. Dan voelt dat ‘gewoontjes’.

Ik kreeg mailtjes van klanten dat ik ze heb geholpen bij de zingeving in hun werk. Dat maakt mij zo trots. Ik word daar nu nog stil van. Helemaal als ik bedenk wat zij met die ontdekking voor moois gaan doen in hun omgeving. Zoals het steentje in de vijver en dan die golfjes, je weet wel.

Gewetensvraag: ben jij ook gefocust op je bankrekening als je denkt aan je succes? Of wat er op je visitekaartje staat? En sta je dan te juichen? Of vind je het inmiddels alweer gewoon wat je hebt bereikt? Dan heb ik een tip voor je:

Focus op wat jij voor een ander betekent.

Dat voelt nooit gewoontjes. Dat voelt awesome!