Blog

Storytelling soft? Waarom durft er dan bijna niemand?

door | 17 november 2021 | Blog

Het waren 2 mannen. De één een ruwe bonk met een kaalgeschoren hoofd, de ander een zachtaardige grijzende senior. Ik had 2 uur de tijd om deze heren de kneepjes van het storytelling-vak eigen te laten maken. 

In de voorbereiding voor die sessie zag ik de bui al hangen. Als ik teveel tijd kwijt ben aan de theorie, kan het zomaar zijn dat de bijeenkomst al voorbij is voor ze zelf hebben ervaren wat het vertellen van persoonlijke verhalen op het werk ze kan opleveren. Schrappen dus. Ik heb dus geen filmpjes laten zien met goede voorbeelden. Ik heb niet lang stil gestaan bij de theorie van storytelling en de geschiedenis ervan heb ik helemaal weggelaten. Ik focuste volledig op de essentie van wat zij nodig hadden: het inzicht dat het ze zou kunnen helpen hun zakelijke doelen te behalen en de ervaring van het überhaupt een keer op die manier over hun werk te praten. 

Ik was er klaar voor. 

Storytelling is soft

Gewapend met het gedegen programma, inclusief tussendoelen en een strak tijdschema begin ik vol energie aan de sessie. Binnen een kwartier ligt het eerste bezwaar op tafel: “Bij ons moet je niet aankomen met persoonlijke verhalen. Dat storytelling is gewoon te soft. Dat werkt niet bij onze doelgroep. Daar moet je met harde cijfers komen.” 

Het is niet voor het eerst dat ik zoiets hoor. Tegenwerpingen als: daar zijn wij te nuchter voor; het gaat niet om onze eigen mening; mensen willen gewoon informatie, geen verhaal, etc. komen geregeld aan de orde. 

Ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Ik probeer altijd te luisteren naar wat ze wel willen en wat hen tegenhoudt om met storytelling aan de slag te gaan. In dit geval dus: ze willen wel dat de directie en bestuurders zich achter hun voorstellen scharen, maar het middel storytelling lijkt hen daarvoor niet de aangewezen manier, want te soft. 

Ervaar het en kom erachter hoe het je kan helpen…

Ik neem hun reactie dus serieus. Niet omdat ik mijn vertrouwen in storytelling kwijt ben of omdat de klant koning is. Maar omdat ik als trainer weet dat ze meer gaan leren en de kans groter is dat ze het nieuwe gaan toepassen als ze het gevoel hebben dat ze zelf bepalen wat ze doen. Ik wil aansluiten bij hun doelen en rekening houden met hun bezwaren om de kans op een goede ervaring in de training te vergroten. Mijn grootste angst is namelijk dat ze het helemaal niet gaan doen in die ene sessie. En dan al helemaal niet in het echie, op hun werk, als ik er niet meer bij ben. 

Mijn aanpak: focussen op de zakelijke doelen, die overbrengen met een persoonlijk verhaal in plaats van een slaapverwekkende powerpoint (dat beeld herkenden ze gelukkig wel uit hun eigen praktijk) en ze zo te verleiden om ieder hun eigen verhaal te maken en op elkaar te oefenen. 

…als je durft

En toen viel het me opeens op. Die 2 mannen noemden vooraf bezwaren tegen het toepassen van  storytelling op hun werk, maar wat er eigenlijk aan de hand was: het was ongemakkelijk voor ze. Om op een persoonlijke manier je verhaal te doen. Om op zo’n manier een zakelijk doel proberen te behalen. Het komt dichtbij, je wordt gedwongen emotie te benoemen. Het is puur ongemak om daar aan te beginnen. 

Storytelling soft? Het is eerder andersom: ballen als je het durft! 

Focus op wat je nodig hebt

Na 2 uur kon ik met een hele grote glimlach diep ademhalen: het is gelukt, ze zijn het aangegaan. Ik heb ze stap voor stap kunnen begeleiden naar hun eigen verhaal. Zodat ze hebben geoefend met het delen van een klein persoonlijk inzicht dat een veel groter doel vertegenwoordigd. Ze feliciteerden elkaar met het vuur dat ze in elkaars ogen zagen, het verhaal dat levendige beelden opriep en daarmee iets groters duidelijk maakte. Dat was wat ik ze zo graag wilde laten ervaren. Zodat ze iedere keer dat ze op hun werk vertellen of presenteren kunnen kiezen voor de powerpoint, het persoonlijke verhaal of een combi daarvan. Afhankelijk van het doel van hun praatje. 

Andere term beter?

Wat ik me trouwens nog afvraag, en misschien kun jij me daar bij helpen: is er een term die niet de weerstand oproept (want te soft), maar wel duidelijk maakt dat de verhalen die ze gaan vertellen met de storytelling technieken impactvol zijn? Laat het me weten, in een reactie onder dit bericht of mailtje aan info@vertelschoolrotterdam.nl. Bedankt vast, altijd leuk om van je te horen en wie weet zit er wel een mooie term bij die we graag gaan gebruiken.

Merci!

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.