Ik hou er wel van. Mensen die zo gepassioneerd vertellen dat ze vergeten adem te halen en maar doorratelen over wat ze bezig houdt. Maar ondanks de charme en gedrevenheid, moet ook ik toegeven dat ik de draad kwijt raak. En eigenlijk niet onthoud waar het om gaat.

Ratelaars – doe er wat aan!

Dus ook al heb je ongelofelijk-giga-veel-te-melden-en-is-het-ook-nog-eens-allemaal-M E G A-interessant, dan nog:

STOP met ratelen.

Het helpt je namelijk niet je boodschap over te brengen aan de mensen die naar je luisteren.

Kies wat relevant is voor je publiek

Waarschijnlijk hoor je vaker dingen als: “Je wilt teveel”; “Maar wat wil je nou concreet van mij?”; “Dat kunnen we nog lang niet realiseren”.

Wat is er aan de hand? Mensen raken overspoeld door ál die goede ideeën die je over ze uitstort. Het overweldigt ze. Ze kunnen niet meer bevatten wat zij precies met je verhaal kunnen.

Dit overkwam ook Vanessa Umboh. Founder van Stem zonder Gezicht en fanatiek voorvechter voor gelijke kansen voor de Rotterdamse jeugd.

Ze kreeg vaak na haar hartstochtelijke verhaal te horen dat ze teveel wilde.

Maar ze wil niet teveel. Ze wenst de kinderen van de stad een prachtige toekomst toe. Met ontwikkeling van hun talenten en dat armoede ze niet meer in de weg staat om een waardevol leven te leiden.

Ik ga Vanessa niet vertellen dat ze teveel wil! Ik adoreer haar ambitie en ontembare energie waarmee ze zich voor dit ideaal inzet.

Wat ik haar wel leer is hoe ze haar verhaal kan doseren. Voor haar werkt de volgende aanpak, misschien voor jou ook wel:

Kies zorgvuldig wat je aan wie vertelt.

Het ene publiek is de andere niet.

Om bij Vanessa’s voorbeeld te blijven: ze heeft voor haar missie verschillende soorten publiek. De politiek, het bedrijfsleven (sponsors!), de mensen in de wijk.

De verhalen die ze bij die verschillende doelgroepen gaat vertellen is vanaf nu niet meer ‘alles wat ze te vertellen heeft’, maar heel gedoseerd: afgestemd op wat voor dat publiek relevant is.

Zo werkt het voor jou ook, dus vul hier gerust je eigen content in:

  • Info: wat wil je dat dit publiek aan relevante kennis opdoet uit jouw verhaal?
  • Bewustwording: wat wil je dat deze mensen zich gaan afvragen? Wat voor kwartje moet er vallen?
  • Anekdote: Voor elke boodschap die je over wilt brengen, bestaat een goed verhaal uit je praktijk. Kies ook die bewust. Welke ervaring illustreert het best wat je die doelgroep wil meegeven? (Want verhalen onthouden ze!)
  • Actie! Wat wil je dat ze doen? Wat ga je ze concreet vragen? (Tip om de juiste call to action te doen: bedenk waar ze makkelijk een JA op kunnen antwoorden. Dus laat je potentiële geldschieters een sponsorpakket kiezen in plaats van meteen om die ton te vragen die je in totaal nodig hebt.)