Soms vergeet ik de camera hoog genoeg te houden…beetje veel onderkin in beeld….ajj.

Ik werk al jaren met groepen. Als docent, projectmanager en nu met de Vertelschool. Ik heb dus heel veel verschillende mensen voor mijn neus gehad – van kleuters tot volwassenen – met ook steeds een heel ander onderwerp. De geschiedenis van Japan; de werkmethodiek van de sociale wijkteams; hoeveel pootjes een spin heeft. You name it, I did it. Ook jij hebt steeds een ander publiek en steeds iets anders te vertellen. Jij doet dus nooit precies hetzelfde verhaal.

Hoe zorg je ervoor dat je voor iedere gelegenheid je boodschap goed overbrengt? Je wilt er tenslotte iets mee bereiken. Met deze 4 punten zorg je ervoor dat je boodschap effect krijgt.

  1. Wat is de kern?

De ultrasamenvatting. Wat als je 2 zinnen had om je verhaal te doen? Wat zou je dan zeggen? Is moeilijker dan het lijkt. Maar als je de kern eenmaal te pakken hebt, kost het minder moeite om je boodschap over te brengen. Je weet namelijk heel duidelijk wat je te vertellen hebt.

  1. Wat wil je dat je publiek weet?

Je gaat je publiek wat leren. Had je misschien niet gedacht. Maar jouw verhaal is – in ieder geval voor een deel – nieuw voor ze.
Wat ze al weten, hoeven ze niet nog een keer te horen. Maar je wil ook niet ‘over de hoofden heen praten’. Dus sluit aan bij wat je doelgroep kent en maak expliciet voor jezelf wat je wilt dat ze leren van je praatje of blog.

  1. Waar wil je dat je publiek zich bewust van wordt?

Het meeste effect scoor je met een boodschap als de lezer of luisteraar het gaat toepassen op zijn eigen leven. En dat begint met het bewust worden van iets. Je publiek moet zich iets gaan afvragen. ‘Hoe pak ik dat in mijn situatie aan?’ ‘Oh ja, dat gaat bij mij ook altijd zo…’ ‘Wat is mijn mening over dit onderwerp eigenlijk…?’

  1. Wat je wil dat het publiek doet (nu of in de toekomst)?

De lezer of luisteraar is zich bewust geworden van iets en wil daar nu iets mee. Mooi. Dat is waar jij het werkelijke effect gaat scoren. Jij bepaalt namelijk wat je publiek doet met je verhaal. Dat kan meteen ter plekke zijn: ‘schrijf je nu in voor deze nieuwe cursus’. Of later: ‘zorg bij een volgend sollicitatiegesprek dat je wat over jezelf kan vertellen dat aansluit bij de vacature’.

En nog een laatste tip: schrijf deze 4 punten altijd even op als je je praatje (of blog) aan het voorbereiden bent. Ik doe dat. Het overkomt me nog regelmatig dat ik 1 van de 4 vergeet en mijn verhaal dus niet compleet is. Met deze korte checklist kom ik er op tijd achter en weet ik precies wat ik aan moet vullen om effectief mijn boodschap over te brengen.