Blog

Pijnlijk: mijn verhaal was niet goed genoeg

door | 1 juni 2022 | Blog

Ik hoor het mezelf keer op keer zeggen in een training: “Hoe concreter, hoe beter.” Want ook al denk je als verteller dat je s u p e r duidelijk bent, de luisteraar weet dan vaak nog steeds niet zeker wat je precies bedoelt. Die help je echt door heel concreet te benoemen waar je het over hebt en wat je ermee wil zeggen. 

Deksel op de neus

Soms kom ik er zelf achter hoe moeilijk het is om over te brengen wat je bedoelt. Deze keer was het bij een aanbesteding. Wij waren geselecteerd om ons voorstel in te mogen dienen (dit schrijf ik met gepaste trots, maar stiekem zou ik het wel van de daken willen schreeuwen, zo cool vind ik het nog steeds!), tot zover het goede nieuws. 

Een aanbesteding indienen is heul veel werk, waarbij je heel lang in spanning zit of het je iets gaat opleveren. 

Ik kan je zeggen: ik heb er erg mijn best op gedaan, want oh boy, wat leek me de opdracht fantastisch om te doen! Maar helaas, na een paar weken zwoegen en nagelbijten kregen we het nieuws dat wij niet gekozen waren. 

Ik zeg toch: hoe concreter, hoe beter

In de feedback stond dat er op een paar punten niet duidelijk was wat we van plan waren. Aj, dat is pijnlijk. Want a) daar hebben we dus punten door verloren en b) dit is precies waar ik altijd op hamer: wees zo concreet mogelijk. Makkelijker gezegd dan gedaan blijkbaar. Maar zo waardevol, blijkt maar weer. 

Zo maak je concreet wat je bedoelt

Leg het uit aan je kind of aan je oma. Die heeft waarschijnlijk niks-noppes-nada met je werk te maken en als díe snapt wat je bedoelt, dan ben je geslaagd. 

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.