Blog

Perfectionisten opgelet: perfect is de vijand van goed

door | 12 augustus 2020

Een van de lessen die ik bij RotterZwam* geleerd heb, is: het perfecte is de vijand van het goede. Huh? Say what precies?

* RotterZwam is een kwekerij voor oesterzwammen die groeien op afval, namelijk koffiedik van Rotterdamse horeca. Thuis kan je dat ook doen met een growkit voor je eigen koffiedrap. Handig en lekker!

‘Het perfecte is de vijand van het goede’ betekent: als je pas iets gebruikt of naar buiten brengt als het perfect is, heb je al heel veel kansen gemist die je met het goede had kunnen pakken. Sommige klanten doen me weer denken aan deze les. Laatst had ik er weer eentje. Haar pen bleef boven het notitieboekje zweven. Ik hoorde haar arme hersenen op anderhalve meter kraken. Toen begon inderdaad het getwijfel over haar pitch: “Maar wat moet ik dan zeggen bij wie ik ben? Wel of niet mijn leeftijd? En als doelgroep wilde ik wel alleenstaande moeders, maar ik kan de kinderen toch niet uitsluiten?” Etc. etc.

Wat ik probeer te bereiken in zo’n aanval van twijfeleritus is dat ze een voorlopige keuze maakt. Het hoeft niet meteen perfect. Goed is ook goed genoeg. Wel of niet je leeftijd vermelden in je verhaal is allebei goed genoeg. Kiezen voor een duidelijke doelgroep – ook al heb je hem nog niet 100% scherp – is voorlopig goed genoeg; tot je beter weet wat je doelgroep is en je je pitch kan aanpassen.

Perfect klinkt fijn, want dat is 100% goed. Toch?

Nee dus. Want als je blijft schaven tot het perfect is, mis je:

  • Al die keren dat je je verhaal had kunnen doen, maar niet deed, omdat je hem nog niet goed genoeg vond waren in potentie een kans om je doel te behalen. (Wat dat dan ook is: nieuwe klanten / dat de luisteraar je verhaal begrijpt / je podiumangst overwinnen, etc).
  • Nuttige feedback. Door je verhaal te doen, krijg je instant reactie. Een blik, een opmerking, een vraag, een kritische noot of juist een enthousiast applaus: iedere keer dat je je verhaal doet, wordt erop gereageerd. Zo weet jij beter wat je wel en niet wilt zeggen met je verhaal en welke woorden je moet kiezen om dat voor elkaar te krijgen.

Pas dus op met streven naar perfectie. Het kan in de weg staan om met het goede aan de slag te zijn.

 

Groeten van de juffen en meester 😉

Ferdi, Karina, Sandra, Sandra, Suzan en Tyche

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.