Ik laat graag voorbeelden van klanten zien. Wat hun missie is. Om je te inspireren om ook je why te gaan ontdekken. Omdat het je focus en trots oplevert. Zodat je weet welke richting je op wilt.

In dit blog heb ik het over wat je juist NIET meer wilt doen.

Waar wil jij NEE tegen zeggen?

Een voorbeeld: Ik had een klant met een eigen communicatiebureau. Ze vertelde me over de dingen die ze heel graag wilde neerzetten. Een en al bevlogenheid. Maar ze was ook chagrijnig van een klus waar ze keer op keer JA tegen zei, terwijl ze die eigenlijk niet wilde doen.

Waarom deed ze het dan toch? Omdat ze niet NEE wilde zeggen, zonder dat ze het uit kon leggen waarom dan niet.

Toen ze erachter kwam wat haar missie was (de spreekbuis zijn van de mensen uit de buurt), wist ze opeens ook waarom ze die ‘mwah’-klussen niet wilde doen. Ze kon uitleggen waaróm ze er NEE tegen wilde zeggen. En deed dat ook.

Zo hield ze de opdrachten over die bij haar drijfveer passen. Waar ze energie van krijgt.

Hoe leg jij je NEE uit?

Als je weet wat jouw hogere doel is, weet je ook waar je niet aan mee wil werken. Inkoppertje. Zover ben je waarschijnlijk nog niet. For the time being kun je het zo oplossen:

  • Wat zijn jouw mwah-klussen? ( = Ik word er niet blij van.)
  • Check: is dit corvee ( = moet gebeuren, anders kan ik mijn werk niet goed doen. Bijvoorbeeld je administratie) of is het op papier wel leuk, maar toch word ik er niet blij van? Dát is je mwah-klus!
  • Zeg nee tegen deze klus met de argumentatie: “Ik krijg er geen energie van. Ik denk dat een ander – die er wel helemaal voor gaat – een beter resultaat gaat leveren. Zullen we kijken naar een geschikt moment om deze taak aan iemand anders over te dragen?”

Een goed gekozen NEE doet wonderen voor je werk. Veel plezier met jouw NEE!