Lekker dan. Krijg ik de nieuwste blog van mijn businesscoach in mijn mailbox. Haar blogs zijn altijd smullen, maar deze keer had ik argwaan. De titel was: Laat je Why maar waaien.

Wát?

Laat je why maar waaien? Mooi niet! Het draait juist om je why!

Dat is waar je je praatje persoonlijk mee maakt. En inspirerend. Je publiek hangt aan je lippen als je het hebt over waaróm je doet wat je doet. Zeg nou zelf: als je je functie en afdeling noemt, hangen ze niet aan je lippen toch?

Boerenverstand noemt ze dat

Ik lees verder.

Ze schrijft over sommige ondernemers die hun hogere missie ontdekken (good for them) en dat ze met dat inzicht opeens de wereld willen redden. Dat hogere doel voorop gaan stellen in hun werk en hoe ze erover vertellen. Dat het werk an sich, dus het wat, hun passie is en ze van hun werk houden door wat ze dóen, tja…daar gaan ze dan aan voorbij.

Ouch, knaag, er begint me wat te dagen.

Hoe mijn why weer gewoon begon te worden

Ik herken opeens mijn eigen ontdekkingstocht van mijn waarom. Ik was door het dolle heen. Tranen met tuiten, warm van geluk en stralend van blijdschap. Allemaal tegelijkertijd.

Mijn why geeft me richting en houvast in mijn werk (Welke opdracht neem ik wel of niet aan? Waar leid ik deze groep naartoe?) en het brengt een gevoel van nut en betekenis met zich mee. Ik was er dan ook op gebrand om mijn hogere doel altijd en overal te noemen. Geen video of praatje of blog sloeg ik over om iedereen te laten weten wat mijn ideaal was. (Heb jij hem nog scherp? Ik vertel hem graag nog een keer 😉 Mijn why: Ik wil mensen helpen zich uit te spreken over wat ze belangrijk vinden. Omdat als je woorden geeft aan wat je belangrijk vindt, je er makkelijker naar kan handelen. En stel je eens voor: een wereld waarin mensen doen wat ze echt belangrijk vinden… daar wil ik graag een bijdrage aan leveren.)

Maar weet je? Ik vind het ook gewoon heel leuk om voor groepen te staan. Mensen te laten vertellen waar ze trots op zijn in hun werk. Daar krijg ik me toch een bak energie van. Net als een fijn gesprek met een onbekende in de trein. Of een eindeloze bijpraat-dag-in-de-sauna-met-mijn-bestie. Ik hou ontzettend van openhartige verhalen.

Ik koester mijn waarom, maar hoef er niet altijd mee te koop te lopen.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een ijzersterke why heeft. En dat je er anderen mee inspireert als je daarover vertelt. Ook in een doodgewoon praatje bij de koffieautomaat. Maar daar hoeft – schoorvoetend schuifel ik hier richting mijn businesscoach –  je why niet altijd dik bovenop te liggen. Je kan er mee variëren in je praatjes: het wel nadrukkelijk vertellen als de situatie er om vraagt en het achterwege laten als dat beter werkt.

Het is geen standaard riedel die je af moet draaien

En daarmee is mijn why een ‘normaal’ onderdeel geworden van mijn spreekmomenten. Net als alle andere onderdelen die ik zou kunnen vertellen, weeg ik af of het iets waar mijn publiek op zit te wachten en of het past binnen de tijd. Mijn praatje is geen standaard riedel die ik afdraai. Dat zou toch veel te saai zijn om aan te horen?

Je why is supervet belangrijk

Dus koester die why als je hem hebt gevonden; zoek nog even door als je hem nog niet helemaal te pakken hebt; maar laat hem niet je hele hebben en houden overnemen. Lol in wat je doet net zo goed superduper belangrijk.

Nieuwsgierig naar de blogs van mijn businesscoach Joyce? Je vindt ze hier.

Kun je hulp gebruiken bij het vinden van jouw why en hoe je dat kan inzetten in je praatje? Kom naar een van de trainingen. Of bel eerst voor meer informatie: 06-40228082.