Blog

Magisch woord? Mwah. Maar het werkt!

door | 19 oktober 2022 | Blog

Mijn nieuwe baan op de kinderboerderij begon met meekijken met mijn collega Bas. Hij gaf de lessen die ik later zelf zou gaan geven. We zaten met een groep kleuters in een lokaal vol met dieren. En het was de bedoeling dat al die wezentjes (mens en dier) in leven zouden blijven. 

Hoe hou je ze in bedwang?

De kleuters keken met grote ogen rond in het lokaal en je zag de vingertjes al naar de ieniemini pootjes gaan van de spin en het o zo kwetsbare huisje van de slak. En toch werd er niks aangeraakt. 

Want Bas had van tevoren (cruciaal: VAN TEVOREN) nagedacht over waar hij de kleuters wilde hebben. Niet bovenop de diertjes uiteraard. Dus wat deed hij? 

  1. Hij ving de kleuters op bij de deur. Daar gaf hij de eerste instructie. “Eerst gaan we in de kring zitten.” (Cruciaal: EERST + plaats)
  2. Na een welkomstwoordje in de kring gaf hij de tweede instructie. En daar komt het ‘magische’ woord: “Zometeen gaan jullie in groepjes bij de dieren kijken.” ZOMETEEN. Dus niet nu. ZOMETEEN. 
  3. En dat bleef hij benadrukken. Waardoor de kleuters hun ongeduld nog heel eventjes konden bedwingen. Want het kwam zo, echt, ze mochten zometeen naar de dieren kijken. Hoi hoi hoi. En ze wisten dat ze daarvoor nog even goed moesten luisteren naar meester Bas. 

Wat kun jij doen voor jouw publiek/gesprekspartner?

De kleuters vinden het heel prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Maar niet alleen kleuters. Grote mensen vinden dat ook heel prettig. Snappen wat je bedoelt. Mee kunnen met je verhaal. Begrijpen wat er van ze verwacht wordt. 

Dus gebruik woorden of zinnen die duidelijk maken wat de bedoeling is van elk deel van je verhaal. 

Bijvoorbeeld: 

* Zometeen…

* Ik geef een voorbeeld om te verduidelijken….

* Aan het eind ga ik je/jullie wat vragen. 

* En hier kom ik met mijn oproep aan jou/jullie: 

* Ik hoop dat jullie hier een knoop over doorhakken straks: …..

* Dit is wat mij al die tijd heeft bezig gehouden: ….

* En dit is cruciaal in mijn verhaal: …..

* Vul zelf in, afhankelijk van je doel om aan te kondigen /extra nadruk te geven in je verhaal.

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.