Ik hou van de Fuck-Up Nights. Ze worden wereldwijd gehouden en hebben een vast format: 4 sprekers op 1 avond vertellen over hun grootste ‘Fuck-Up’, oftewel mislukking.

Ik was laatst weer op zo’n avond in Rotterdam en nam een vriend mee die voor het eerst was. Hij keek zijn ogen uit.

Keiharde lessen
De ene Fuck-Up is keihard; RotterZwam-oprichter Siemen Cox was voorheen verzekeringsagent. De paddenstoelen-kwekerij die hij in 4 jaar had opgebouwd, raakte verloren tijdens een brand. Alles weg. En géén verzekering afgesloten. De ander ongelofelijk triest; Vincent Karremans had een start-up waar hij met vrienden aan werkte. Keihard werkte. Een van die vrienden was waarschijnlijk zo oververmoeid, dat hij een fout maakte op de snelweg en verongelukte. Poef. Een jong leven weg.

Herkenning
De verhalen van die avond waren indrukwekkend. Ze kwamen binnen. Zoals mijn vriend het zei: “Wat een verschil met luisteren naar succesverhalen. Die Fuck-Up verhalen maakt ze menselijk.”

Heb jij een Fuck-Up? Die is goud waard!
Ik gun jou ook een goede Fuck-Up. (Hopelijk wat minder heftig dan bovenstaande). Want heb jij niet ook je grootste inzichten en ontwikkelingen te danken aan de keren dat het goed fout ging? Waarschijnlijk zijn je mislukkingen de basis van je grootste successen. Je publiek zit op het puntje van zijn stoel als je niet alleen over dat succes vertelt, maar ook over de Fuck-Up die eraan vooraf ging. Durf jij het aan om je Fuck-Up te delen? You’re my hero!