Ik heb het zelf nu al zo vaak meegemaakt en zag het in de workshop Jouw onweerstaanbare verhaal is goud waard ook weer gebeuren: als je je verhaal deelt, levert dat meteen wat op. Heel veel zelfs. Ik ben ervan overtuigd dat iedere ondernemer een onweerstaanbaar verhaal heeft. Jij dus ook. Maar ik weet ook dat je dat heel moeilijk ziet bij jezelf. En dat heeft niet alleen met bescheidenheid te maken. Het komt ook doordat jij je leven leidt en alles zelf meemaakt. Jij zit er middenin…

Heel veel mensen vonden het dapper, inspirerend en gedurfd toen je voor jezelf begon, toch? Natuurlijk vind je dat zelf ook wel. Maar jij voelt ook de spanning: ‘Slaat mijn idee wel aan? Krijg ik hier wel klanten voor?’ De opluchting: ‘Eindelijk echt alles zelf bepalen!!’ De twijfel: ‘Kan ik eigenlijk wel een bedrijf runnen?’ En de ambitie: ‘Ik wil de wereld mooier maken en heb mijn manier gevonden!!’ Oftewel: jij voelt alles tegelijk en door elkaar en dat maakt het minder eenduidig.

Jouw boodschap

Hoe kom je er nou achter wat voor anderen inspirerend is aan jouw verhaal? Het lijkt zo simpel, en dat is het ook. Je moet het alleen wél even doen: deel je verhaal! Deel wat je hebt meegemaakt, welke beslissingen je hebt genomen, wat je wilt veranderen aan de wereld. Je krijgt er meteen iets voor terug. Hoe dat werkt? Op het moment dat je hardop uitspreekt wat je bezig houdt, gebeuren er twee dingen: je maakt jezelf duidelijk wat je bedoelt. Zo werkt het in je hersenen. Je zoekt de woorden om je gedachten uit te spreken. En door het kiezen van woorden, kom je zelf (beter) achter je eigen boodschap. In workshops zie ik ook het tweede gebeuren: anderen reageren op jouw verhaal. Met een blik, een vraag, een uitroep. Die feedback is zo waardevol. Je weet heel snel of je verhaal duidelijk is, hoe je overkomt en of mensen enthousiast worden van het idee. En dat is nog maar het begin!

Impact

Je zal versteld staan wat voor impact het op jezelf en op de ander heeft als je jouw onweerstaanbare verhaal gaat delen. De deelnemers van de workshop zijn allemaal het podium opgeklommen om hun onweerstaanbare verhaal in één minuut (dat is héél kort) te delen. Bij de één was het muisstil, bij de ander konden we niet stoppen met lachen. Er is gehuild, er is met papier gesmeten. Kortom: er gebeurde veel. Zo intens en zo indrukwekkend. Hoe vaak maak je nou échte emoties mee bij één-minuut-pitches? De deelnemers raakten elkaar echt. De grap is: niet iedereen kwam eraan toe om zijn/haar bedrijf te noemen in die ene minuut. Maar de betrokkenheid bij elkaar was zo groot, dat de zakelijke contacten (en zelfs een paar deals) als vanzelfsprekend van de grond kwamen. Goud, echt goud.

En jij?

Deel jij al wat jou bezighoudt? Of praat jij alleen over wat je bedrijf doet? Als je wilt oefenen met wat het jou oplevert als je je verhaal gaat delen, begin dan eens te vertellen… Wat je belangrijk vindt, met welke gave plannen je rondloopt, waar je wel eens over twijfelt of wat je moeilijk vindt, wat je hebt meegemaakt en nu nog steeds een rol speelt. Het maakt niet zoveel uit wat je deelt. Als het maar iets is waar je normaal niet echt over praat. En deel dat dan eens met een geliefde, iemand met wie je samenwerkt en met iemand die je voor het eerst ontmoet. Gewoon proberen, het levert je altijd wat op. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe meer impact dat heeft. Echt, je zal versteld staan!