Blog

Last van zenuwen?

door | 10 april 2019

Last van zenuwen bij het spreken? Dat komt in vele vormen. Sommigen krijgen al rode vlekken in hun nek als ze worden aangesproken bij de koffieautomaat. Anderen krijgen hun stem niet onder controle of staan zelfs te kotsen bij de gedachte dat ze zo ‘op’ moeten.

Been there, done that.

Wat, jij?!

Ja hoor. Ook ik heb weleens last van zenuwen. Ik heb in mijn eerste jaar als docent geschiedenis moeten overgeven van de spanning, omdat ik die dag naar 4 havo moest. Ik kon die klas niet aan. Vreselijk.

En soms overvalt me een vraag zo dat ik even sta te stamelen of te puffen voordat ik antwoord kan geven.

Na 15 jaar voor groepen staan gebeurt het me niet meer dat ik niet door kan vanwege de zenuwen. Maar ze horen er voor mij wel nog steeds bij.

Is dat erg? Nee. Ik zie die zenuwen namelijk niet alleen maar als iets lastigs. Als ik voor een groep sta, ben ik gefocust en wil ik alle aandacht gebruiken om het team te helpen. En die superfocus en bijhorende spanning herken ik van iets wat ik ook graag doe: volleyballen. Ik train en speel wedstrijden. We zijn ontzettend fanatiek. We willen graag goed spelen en het liefst de pot winnen natuurlijk.

Ik heb altijd wedstrijdspanning. Haha, en ik volleybal al meer dan 25(!) jaar. Ik heb echt mijn portie wel gehad, zou je zeggen.

Misschien kun je je nu ook voorstellen dat ik die wedstrijdspanning niet zie als iets waar ik last van heb, maar juist als iets wat ik nodig heb om op mijn best te spelen. Supergefocust op de bal en met alle aandacht bij het spel.

Heb jij last van zenuwen? Bedenk dan dat de symptomen – tot op zekere hoogte – hetzelfde zijn als bij wedstrijdspanning. Dat je daar dus eerder baat bij hebt dan last. Misschien ga ik in jouw geval te kort door de bocht, maar verken het maar eens voor jezelf.

Dus heb je last van zenuwen én speel je wedstrijden of spelletjes? Dan kun je het zelf goed vergelijken. Wat zijn de symptomen die je in je lijf registreert (hoge adem en hartslag, klotsende oksels en een flinke shot adrenaline) en wat doen ze met je? Wedden dat je minder last ervaart als je zenuwen bij het spreken ook gaat zien als wedstrijdspanning?

Ik hoop dat dit inzicht je wat opgeleverd heeft. Laat je het me weten als je hierdoor minder last van zenuwen ervaart? (Als je juist wat extra hulp kan gebruiken, mag je het uiteraard ook laten weten.)

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.