Iedereen is eigenlijk een beetje Ghandi/bejaardenverzorger/Al Gore. Huh?

Het zal je verbazen, maar ook jij verandert levens met het werk dat je doet. Ik weet dat je er niet van houdt om naast je schoenen te lopen. Maar – trust me – als je erachter komt wat voor een impact jouw werk heeft op het leven van een ander, ga je echt wel supertrots zijn. En terecht!

Voorbeelden uit de praktijk:

* De eigenaresse van een communicatiebureau die de gewone man uit de wijk een stem geeft door zijn verhaal te vertellen;

** De projectleider die de teams niet samenstelt op basis van functies, maar op waar de energie van mensen zit;

*** De HR-manager die eerst op alle afdelingen gaat meewerken, voordat ze een verandertraject opzet.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wat hebben die voorbeelden nou voor invloed op iemand anders leven? Komt ie:

* De gewone man voelt zich gehoord. Hij mag er zijn. Zijn verhaal is blijkbaar belangrijk. Hij doet ertoe.

** Deze mensen zitten in een flow. Hun werk gaat lekker. Ze voelen zich gezien en gewaardeerd om wie ze zijn.

*** Dit bedrijf gaat er samen voor. Niet het management bepaalt, wat nodig is voor de organisatie bepaalt wat er gaat veranderen. De medewerkers voelen zich serieus genomen en kunnen zichtbaar bijdragen aan de toekomst van het bedrijf.

Dus ook al heten ze geen Ghandi of Al Gore, ze maken verschil. Jij ook, daar ben ik van overtuigd.

Grote kans dat je nu denkt: ‘Ja, maar het is mijn werk. Het is toch vanzelfsprekend?’ Of: ‘We zijn maar een klein radertje in het geheel. Wij hebben dat niet alleen voor elkaar gekregen.’ Nuchtere Hollanders als we zijn, relativeren we snel.

Maar soms mag je echt wel even stilstaan bij het goede wat je doet. Ik heb keer op keer gezien bij klanten dat ze groeiden als het kwartje viel wat ze betekenen voor een ander. Dat ze letterlijk rechterop gingen zitten en een stralende glimlach op hun gezicht kregen. Van trots. Het is een heerlijk idee om iets wezenlijks bij te kunnen dragen. En dat is wat jij ook doet.

Ben je nu nog niet zover om jezelf een dikke pluim te geven? Misschien heb je het nog niet helemaal te pakken wat jij bijdraagt. Of je weet het wel, maar je vindt het niet bijzonder. Dan heb ik een tip voor je:

Geef je collega een pluim!

Bij een ander zie je vaak wel scherp wat diegene voor een ander betekent. En voelt het niet onwennig om daar hartstikke trots op te zijn.