Blog

Inspireren met je authentieke verhaal: geeft vertrouwen

door | 12 januari 2022 | Blog

Iedere keer dat ik iemand leer kennen, maakt mijn hart een sprongetje als ze me een inkijkje gunnen in wie ze zijn. Janneke, die me vroeg – vóórdat we inhoudelijk gingen kennismaken toen we net collega’s waren geworden: “Vertel me eerst wie Sandra is, anders zijn we straks een jaar verder en weten we nog niet van elkaar wie we zijn”. Zij heeft een zaadje bij mij gepland. Ik let er in ieder gesprek op: wisselen we nu uit van mens tot mens of van functie tot functie?

Ook grote namen op het podium die erbij stilstaan zich even te introduceren aan het publiek. Er niet van uitgaan dat iedereen al weet wie ze zijn. En – smelt- dan een kleine fotoselectie laten zien van gezin en hobby’s. Ik smul daarvan! 

Als het toevoegt aan jouw verhaal

Ik zie ook mensen worstelen met dit onderdeel van ‘authentiek spreken. “Moet ik dan over mijn kinderen gaan vertellen? Daar voel ik me zo ongemakkelijk bij.” Nee, natuurlijk moet dat niet. Waarom zou je? Omdat anderen het wel doen? Vooral niet doen.

Wat je wel kan doen: iets over jezelf vertellen wat wél toevoegt aan je verhaal. Zoals Janneke en ik deden bijvoorbeeld: het verdiepen van een collegiale band, vóórdat die wordt ondergesneeuwd door de waan van de dag. 

Of zoals ik tegenwoordig vaak vertel ‘dat ik al vanaf mijn 4de juffrouw wilde worden’. Dat is een hele tijd in mijn leven niet relevant geweest, maar ik vind het dolletjesleuk om te kunnen vertellen dat bijvoorbeeld de naam Vertelschool daar vandaan komt.

Mijn respect voor hem groeide met de minuut

Nog een laatste voorbeeld: ik leerde een tijdje geleden Hans kennen. Hij was druk, we konden niet gemakkelijk een afspraak maken door zijn overvolle agenda. Ik bereidde me voor op een superefficiënt gesprek. En juist hij verraste me door midden in het gesprek te vertellen over waar hij was opgegroeid. Hij vond het belangrijk om me dat uit te leggen. Hij groeide op in een achterstandswijk en had nu een topfunctie. Zijn pad en ontwikkeling was niet vanzelfsprekend. Hij heeft geknokt, kansen gegrepen en ontdekt wat hij waard is. Bij elke zin die hij zei, groeide mijn respect voor en vertrouwen in hem. We waren toen nog geen half uur onderweg in het gesprek. Over efficiënt gesproken. 

Laat zien waar je vandaan komt

Vertellen over waar je vandaan komt (letterlijk: waar je wieg stond, of figuurlijk: wat je ontwikkeling is geweest), kost een paar minuten, maar levert je instant vertrouwen op. Probeer het eens uit. Kies een ontwikkeling in je leven waar je veel van geleerd hebt, iets wat buiten je werk ligt en gun de ander het inkijkje in jouw leven naast je functie. Mensen zullen het je niet expliciet vertellen, maar je kan erop rekenen dat je vertrouwen wekt bij de ander. Als je dat met een integere intentie doet, helpt het jou om je boodschap aan te laten komen bij de ander en helpt het je publiek om die boodschap van je aan te willen nemen. 

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.