Blog

Inspireren met je authentieke verhaal: aandacht voor de ander

door | 29 december 2021 | Blog

Ik heb mezelf weleens omschreven als: ‘Luistert liever dan ze vertelt’. Terwijl ik als oprichter van de Vertelschool vaak wordt geïntroduceerd als dé verhalenverteller. Sta je dan, met je luisterend oor. 

Authentiek spreken => is in mijn geval: luisteren

Als de gezichten dan mijn kant op draaien om mijn mindblowing verhaal te gaan horen, probeer ik te nuanceren. “Nee, nou, wij leren mensen hún verhaal te vertellen.” 

Ik heb me afgevraagd waar mijn schaamte vandaan komt als ik op het podium wordt gehesen als degene met een goed verhaal. Ik denk dat het komt omdat ik liever aandacht geef aan het verhaal van de ander dan aan die van mij. Daar maak ik dan ook graag ruimte voor tijdens mijn verhaal. Ik zorg voor zoveel mogelijk interactie tijdens spreekmomenten. Ik ben ervan overtuigd dat je er meer aan hebt om iets te ervaren van je eigen verhaal dan alleen maar non-stop naar mij te luisteren. 

Uitnodiging om jouw verhaal te delen

Wil ik dan het liefst mijn mond houden op het podium? Nee, gelukkig niet! Maar het delen van mijn verhaal staat wel altijd ten doel om jou uit te nodigen om ook te gaan delen wat ertoe doet voor jou. Dat is mijn streven. En om dat te bereiken, deel ik met liefde mijn verhaal. 

Mijn ervaring is dat als ik me toch laat verleiden tot het volledig volkletsen van de tijd ik met een veel minder goed gevoel wegga. Ik heb namelijk jou niet gehoord. Ik heb geen contact met je gemaakt. Ik weet niet hoe mijn les bij je is aangekomen, wat je ermee kan. En juist die connectie maken met jou en wat jij wil leren om je boodschap beter over te brengen, dat is waar ik zo graag het podium voor op klim. Dus mijn authentieke manier van spreken, bestaat voor een groot deel uit vragen stellen aan jou. 

Authentiek spreken => wat betekent dat voor jou?

Jij bent niet mij. Je moet mij dus ook niet nadoen. Om authentiek te spreken, wil je juist ontdekken waar het jou echt om gaat. Wat is het inzicht waar je jouw publiek mee wil helpen? Het gevoel dat je ze wil geven? De oplossing die je ze wil bieden? Als je in de roos schiet, heb jij jouw authentieke verhaal te pakken en raak je je publiek gegarandeerd. 

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.