Blog

Hoe weet je nou of je verhaal overkomt? -> 3 tips
Soms weten wij als ‘verteltrainers’ even niet waar we het zoeken moeten. We horen de prachtigste, ontroerendste, meest indrukwekkende verhalen met een dijk van een onderliggende boodschap. Dan vragen we voor de zekerheid:
“Delen jullie deze verhalen op het werk met elkaar?”
En tot onze spijt horen we dan vaak: “Nee, dit is eigenlijk de eerste keer dat ik dit aan collega’s vertel.” Om te huilen, zo zonde!
De twijfel: komt mijn verhaal wel aan?
Waarom worden die indrukwekkende verhalen niet gedeeld?
Eén van de oorzaken die we hebben ontdekt is dat mensen van de ánder heel graag een verhaal horen, maar dat ze zelf onzeker zijn of hun verhaal wel aankomt. Zit de ander op een persoonlijk verhaal te wachten? Wat vindt ie ervan? Komt de boodschap wel over?
Met deze 3 tips weet je zeker of je verhaal overkomt:
Op al die twijfels hebben we een passend antwoord (al zeggen we het zelf…) Check it out:
1. Als je een verhaal vertelt over een ervaring die je zelf hebt meegemaakt, zit daar emotie in. Die voelt je publiek/gesprekspartner ook. Ook als die dat niet laat merken.
Knoop dit goed in je oren en vertrouw erop dat het zo werkt. Wat jij hebt doorvoeld (en misschien nog steeds voelt als je erover vertelt), voelt de ander ook, óók als die met een uitgestreken gezicht naar je luistert. Dus JA: je verhaal komt aan.
2. Vraag: Wat raakte je? (Of in andere woorden: Wat deed mijn verhaal met je? Of: waar moest je aan denken toen ik mijn verhaal vertelde?)
Hoe je het ook precies vraagt, bottom line is dat je aan de ander vraagt hoe je verhaal is binnengekomen. En met dat antwoord weet je dus zeker of je verhaal overkomt.
Het leuke is: vaak zitten er heel veel dingen in je verhaal die de ander raakt. De twinkeling in je ogen; de nadruk op dat ene woord – waardoor dat echt binnenkwam; de plotselinge wending in het verhaal. Iedere luisteraar pikt er iets anders uit dat indruk maakt. Het geeft jou het vertrouwen dat het dus wel goed zit, met dat aankomen van jouw verhaal.
3. Vraag: Waartoe voelde je je opgeroepen? (Of: wat is volgens jou nu mijn vraag aan jou? Of: welke actie ga jij nu ondernemen nu ik je dit verteld heb?)
Je wil dat je verhaal niet alleen inspireert, je wil ook dat de ander er iets mee doét. Dus je doet een duidelijke oproep aan het eind. Bijvoorbeeld: ‘Schrijf je in op de website’, of ‘Kom ook naar de eerste meeting van de werkgroep’ of ‘Als jij ooit in zo’n situatie komt, zoek dan sneller hulp dan ik heb gedaan’ etc. etc.
Wees duidelijk en concreet. En check voor de zekerheid of je oproep helder was. En tadaah, je weet of je verhaal is overgekomen.
Heel veel succes met deze tips. En deel die prachtige verhalen van je. Ook op je werk!