Weten klanten wat jouw missie is?  
Poor minds talk about people, average minds talk about events, great minds talk about ideas. Heb je hier wel eens van gehoord? Toen ik deze uitspraak voor het eerst hoorde, gebeurde er iets in mij. Verschillende mensen die ik ken, familie, vrienden en mensen uit mijn zakelijke netwerk, kon ik meteen plaatsen in een van de drie ‘hokjes’. En ik voelde er ook meteen iets bij: ik was opgelucht dat bijna niemand die ik ken bij de poor minds hoort. Ik was onder de indruk van de mensen met een great mind. Het klopte. 

Idealen
Waarom vond ik nou juist de great minds zo inspirerend en interessant? Omdat zij het over ideeën hebben, over idealen. Dat overstijgt hen als persoon. Zij scheppen een wereldbeeld dat groter is dan hun eigen leven. Als je naar hen luistert, word je meegenomen naar iets wat ook interessant is voor jou, iets waar je aan kunt deelnemen. Obama, Nelson Mandela, Brené Brown; great minds, maar niet in mijn netwerk…

Dichter bij huis zie ik bijvoorbeeld Siemen Cox van RotterZwam afval omzetten in voedsel. Hij kweekt oesterzwammen op koffiedik. En Ferdi Jansen van Flexpackerz maakt van de stad zijn kantoor. Zijn idee: maak gebruik van alle voorzieningen die er al zijn én ontmoet interessante samenwerkingspartners. Dat klinkt beter dan je elke dag in de file te storten op weg naar je eigen kantoor.

Waarom?
Als deze great minds het alleen zouden hebben over wat ze dóen, dan zouden zij niet zo interessant zijn. Gek hoe dat werkt eigenlijk. Obama: politicus. Nelson Mandela: oppositie. Brené Brown: onderzoeker. Siemen Cox: paddenstoelenkweker. Ferdi Jansen: app-ontwikkelaar. Doordat je weet welke missie er achter hun werk zit, zijn ze heel inspirerend en aantrekkelijk. Ik kom hier tot dezelfde conclusie als Simon Sinek: mensen kopen niet wat je doet, maar waarom je het doet.

En nu jij…

Welke missie heb jij? Waarom doe jij wat je doet? Ik merk dat veel mensen het moeilijk vinden om hun eigen why te vinden en onder woorden te brengen. Bij een ander zie je het vaak makkelijker, toch? Hoe kom je er nou achter wat je eigen why is?

Ik heb gezien dat de missie van veel ondernemers zo ontzettend groot is, dat zij het moeilijk kunnen ontdekken vanuit wat ze dóen. Mijn tip? Redeneer andersom. Dus niet vanuit wat je dóet, maar vanuit wat je het liefste zou willen.

Gedachte oefening

De volgende gedachte oefening helpt daarbij. Stel, je hebt de gave om te toveren. Daarmee kun je één ding veranderen in de wereld. Wat zou jij willen veranderen? Dat kan van alles zijn! Laat je gedachten maar eens flink de vrije loop. Wat zou plotsklaps – alsof het nooit anders was – beter, mooier, liever of eerlijker zijn? Kauw er maar eens op als je iets gevonden hebt. Is dat inderdaad je missie? Zou je daar het liefst elke dag een bijdrage aan willen leveren? En dóe je dat ook in je werk? Laat dat dan zien! Vertel het!

Je klanten smullen ervan, dat weet ik zeker. Het is super inspirerend en aantrekkelijk voor anderen. Je klant komt graag een stapje dichterbij jou, want:

‘a great mind talks about ideas’.