Ik heb niet vaak een goed voornemen, maar ik denk er wel altijd over na met de jaarwisseling. Wil ik iets veranderen dit jaar? Moet ik ergens op letten, moet er iets beter? Ik focus dan op de dingen die nog niet naar mijn zin zijn.

Met die drive om dingen beter te doen kun je een heel eind komen.

Maar ik zie ook bij sommige deelnemers in mijn trainingen dat ze alleen maar letten op de dingen die nog beter moeten. En voorbij gaan aan de dingen die ze al goed doen.

Ik had bijvoorbeeld een deelnemer die vertelde over zijn monotone stem. Hij had al meerdere keren de feedback gehad dat het moeilijk was om naar hem te blijven luisteren doordat hij zonder veel intonatie praat.

Die feedback is op zich goed. Het had gekund dat hij door die opmerkingen een andere manier van spreken had ontwikkeld. Maar dat was niet zo. Hij praatte nog steeds monotoon.

Voor mij is dat een reden om te zeggen: focus op iets anders. Op iets wat je van nature wel goed afgaat. Waarom? Omdat ik zag dat hij vast zat in de overtuiging dat hij geen goede spreker was, omdat hij monotoon praat. Maar potverdikkie, er zijn nog meer dingen die meespelen om het goed te doen als spreker!

Het viel mij bijvoorbeeld direct op dat hij me bleef aankijken toen hij zijn verhaal deed. Van die ogen die je vastgrijpen en niet meer loslaten.

Weet je hoe waardevol dat is om de aandacht te pakken en vast te houden van je publiek? Dat kun je doen door je stem, door je verhaal, maar óók door je ogen. En dat deed hij heel erg goed.

Toen ik hem dat vertelde, zag ik hem groter worden. Opgelucht. Het besef: ik kan het wel. Hij groeide van de positieve feedback die ik hem gaf.

Heb jij (ook) geen goed voornemen voor komend jaar? Dan heb ik er misschien wel een voor je: focus niet alleen op wat beter kan, maar let ook op wat je al heel goed doet*.

P.S.

* Voel je hier wel iets voor, maar heb je geen idee hoe je dit doet? Dan heb ik 2 tips voor je:

1) Kijk naar jezelf zoals je naar een vriend of goede collega zou kijken. Geef jezelf de feedback en complimenten die je de ander zou geven.

2) Vraag een collega of iemand uit de zaal om je (achteraf) te vertellen wat hem/haar positief opviel aan je presentatie.