Misschien heb je het volgende ook wel eens meegemaakt (of je herkent jezelf erin!). Ik was op een netwerkbijeenkomst waar iedereen een minuut had om te pitchen. Een minuut is kort, dus dan moet je echt je best doen om kernachtig te vertellen wie je bent en wat je doet. Eén vrouw omschreef haar bedrijf als: ‘Teveel om op te noemen’. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet waarvoor ik bij haar moet zijn. Wat kan ik bij haar halen? Wat biedt ze aan? Ik heb werkelijk geen idee…

Wel of geen focus?

Ik begrijp het best hoor. Wij ondernemers hebben meerdere talenten. We houden van afwisseling en kunnen vaak kiezen uit verschillende leuke, interessante of mooie dingen om te doen. Tenslotte zijn we geen eigen baas geworden om vervolgens elke dag hetzelfde te doen. Alsjeblieft niet! Toch kan een heldere focus een ondernemer echt verder helpen.

Focus helpt:
Om zichtbaar te worden. Als je duidelijk keuzes maakt in wat je doet en waar je voor staat, word jij herkenbaar. Mensen onthouden makkelijker wie je bent en je wordt eerder gevraagd om ergens te spreken of om je verhaal te doen;
Om overzicht te bewaren. Je kunt snel de juiste afwegingen maken of je een opdracht wilt aannemen of niet. Dat is voor jezelf overzichtelijk, maar ook prettig voor de ander; je kunt jouw afweging namelijk helder overbrengen.
Aan relevante contacten (lees: klanten)! Als jij focust, weet een ander waarvoor hij of zij bij jou moet zijn. Die persoon kan dat vervolgens ook helder aan iemand anders overbrengen. Dus zonder dat je erbij bent, helpt iemand jou aan een waardevol contact, oftewel: een nieuwe klant.

Heldere focus: Verdraaid Goed

Verdraaid Goed maakt mooie dingen van materialen die niet meer gebruikt worden. Ze hergebruiken niet zomaar alles. De focus is duidelijk: efficiency en slim ontwerp. Verdraait Goed kiest voor producten die in groten getale overbodig zijn geworden. Met een nieuw product kan de eigenaar ook weer iets. De aanvoer van het beginmateriaal en de afzetmarkt van het eindproduct is vóór de productie dus al in kannen en kruiken. Klinkt Verdraaid Goed hè? Lisanne laat in dit filmpje zien wat zij zoal maken.

En nu jij…

Niet iedereen wil focus aanbrengen. Sommige mensen willen altijd de vrijheid houden om alles aan te pakken wat er op hun pad komt en zien vervolgens wel weer verder. Toch heb ik ook veel mensen ontmoet die juist opgelucht waren toen hun focus helder werd. Dus de vraag aan jou is: wil jij meer focus?

Ja? Ga dan eens terug naar je missie: waar wil jij een bijdrage aan leveren? Kijk dan kritisch naar wat je doet. Waarmee bereik jij die bijdrage vooral? Hocus pocus: dáár ligt de focus!