Blog

Eerste Hulp bij: RATELEN

door | 5 oktober 2022 | Blog

Dank voor alle lieve reacties op mijn blog over het – hoe pijnlijk ook – niet altijd kunnen luisteren naar mijn jongste dochter. Mijn aandacht verslapt. Ik denk dat dat komt omdat ze het liefst alles vertelt. Alles. Alles! En ‘alles’, dat is echt teveel. 

Dat deed me terugdenken aan de deelnemers in de training die aangeven niet zo te willen ‘ratelen’. 

Wat ik hen adviseer? Dat lees je hier: 

Ratelen? 

Ook al heb je ongelofelijk-giga-veel-te-melden-en-is-het-ook-nog-eens-allemaal-M E G A-interessant, dan nog: 

STOP met ratelen. 

Het helpt namelijk niet om je boodschap goed over te brengen. Mensen raken overspoeld door ál die ideeën die je over ze uitstort. Het overweldigt ze. Ze kunnen niet meer bevatten wat zij precies met je verhaal kunnen.

Kies wat relevant is voor je publiek

Dit overkwam ook Vanessa Umboh. Founder van Stem zonder Gezicht en fanatiek voorvechter voor gelijke kansen voor de Rotterdamse jeugd. 

Ze kreeg vaak na haar hartstochtelijke verhaal te horen dat ze teveel wilde. 

Maar ze wil niet teveel. Ze wenst de kinderen van de stad een prachtige toekomst toe. Met ontwikkeling van hun talenten en dat armoede ze niet meer in de weg staat om een waardevol leven te leiden. 

Ik ga Vanessa niet vertellen dat ze teveel wil! Ik adoreer haar ambitie en ontembare energie waarmee ze zich voor dit ideaal inzet. 

Wat ik haar wel leer is hoe ze haar verhaal kan doseren. Voor haar werkt de volgende aanpak, misschien voor jou ook wel:

Kies zorgvuldig wat je aan wie vertelt. 

Het ene publiek is de andere niet. 

Om bij Vanessa’s voorbeeld te blijven: ze heeft voor haar missie verschillende soorten publiek. De politiek, het bedrijfsleven (sponsors!), de mensen in de wijk. 

De verhalen die ze bij die verschillende doelgroepen gaat vertellen is vanaf nu niet meer ‘alles wat ze te vertellen heeft’, maar heel gedoseerd: afgestemd op wat voor dat publiek relevant is. 

Zo werkt het voor jou ook, dus vul hier gerust je eigen inhoud in: 

  • Info: wat wil je dat dit publiek aan relevante kennis opdoet uit jouw verhaal?
  • Bewustwording: wat wil je dat deze mensen zich gaan afvragen? Wat voor kwartje moet er vallen?
  • Anekdote: Voor elke boodschap die je over wilt brengen, bestaat een passend verhaal uit je praktijk. Kies ook die bewust. Welke ervaring illustreert het best wat je die doelgroep wil meegeven? (Want verhalen onthouden ze!)
  • Actie! Wat wil je dat ze doen? Wat ga je ze concreet vragen? Kies één ding en maak die vraag of oproep heel helder. 

Dus niet meer ratelen vanaf nu. Je mag nog steeds alles vertellen, maar doe het in porties. Vertel met mate. 😊 

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.