“Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden.” My ass. Ik waag dat te betwijfelen. Waarom? Omdat een plaatje heel veel op kan roepen, maar bij iedereen wat anders. Daarom ben ik van mening dat een beeld niet zoveel zegt zonder uitleg. Je hebt woorden nodig om het beeld te laten spreken.

Wat ik eerst dacht
Ik ben héél erg van: doe het op jouw manier, dan komt je verhaal pas goed over. Ga niet een ander nadoen, omdat je denkt dat het zo hoort. Je hoeft niet luid te spreken, grappen te maken, met weidse armgebaren over het podium te stormen als je dat niet past. Het komt beter binnen als je je gedraagt zoals je je in een normaal gesprek ook gedraagt.

Wat er veranderde
Ik ben hier iestiepietsie genuanceerder over gaan denken. Dat komt door een tweedaagse training die ik samen met iemand gaf. Iemand die zijn hand niet omdraaide voor het installeren van de beamer, terwijl die “niet was aangevraagd”, volgens de gastvrouw van het conferentiehotel. Nou, mij kun je opdweilen na zo’n opmerking. Klotsende oksels krijg ik ervan. Ik krijg het benauwd van technische tegenslag, al vóór het daadwerkelijk aan de hand is. Ik doe dus niks met powerpoint. Geen digitale ondersteuning in mijn presentaties of trainingen. Want: het leidt me alleen maar af, ik word er bang van en het voegt toch niks toe.

Dacht ik.

Maar dat is niet waar, weet ik nu. Het voegt wél wat toe.

Wat ik vanaf nu ga doen
Het doet er niet alleen toe wat mij past (of jou), het doet er vooral toe wat de ander nodig heeft om iets met jouw verhaal te kunnen. En beeld helpt daarbij. Het ondersteunt je verhaal. Mensen herinneren zich de plaatjes later en weten dan nog de strekking van het verhaal dat erbij hoorde. Superkrachtig.

Door dit inzicht ben ik enthousiast geworden om aan de slag te gaan met beeld. Ik ga 2 dingen inzetten. Ik deel ze met je, zodat jij misschien ook geïnspireerd raakt om ze te gebruiken:

  • Pecha Kucha: Japans concept van kort en krachtig presenteren. 20 slides met beeld (en geen of weinig tekst). Iedere slide laat je 20 seconden zien.
    Voor mij hoeft het niet zo volgens de regels. Ik gebruik het concept vooral om plaatjes snel achter elkaar te kunnen laten zien en weinig tekst in de presentatie te gebruiken.
  • Tekenaar ‘on the spot’: er zijn mensen die hun beroep hebben gemaakt van tekeningen maken tijdens praatjes.
    Hier wil ik zeker een keer mee experimenteren. Je geeft zo iemand een flipover en een stift en hij/zij tekent terwijl jij praat en met de groep in discussie bent. Resultaat: een samenvatting van de bijeenkomst in beeld, volledig op maat doordat het ter plekke is getekend.

Mag ik van jou leren?
Wat doe jij om je verhaal te ondersteunen met beeld? Ben heel benieuwd wat werkt voor jou.

Dank voor het delen!