Blog

Echte verandering begint met een eigen verhaal

door | 5 oktober 2021 | Blog

Ik las op aanraden van onze expert storytelling Sandra de Snoo het boek: “Change the script. Echte verandering begint met een verhaal” van Theo Hendriks: een goedlachse krullenbol die snapt hoe verhalen mensen in beweging kunnen krijgen. 

Het boek gaat over hoe je veranderingen kunt versnellen (en nog iets basaler: voorkomen dat ze in de soep lopen) door de mensen wie het betreft mee te laten bouwen aan het verhaal van de verandering. 

Mensen willen niet

Want opgelegde veranderingen, daar houden we niet zo van. Dan gaan de hakken in het zand. “Dat hebben we eerder al geprobeerd.” “Dat gaat niet werken.” Of: “maar nu gaat het juist goed, dan moet je niet gaan morrelen aan de organisatie!”

Maar van verbetering of ontwikkeling is -uitzonderingen daargelaten- niemand vies. Het gaat dus niet om het veranderen, maar om de zeggenschap van mensen daarover en het verhaal dat erbij gedeeld wordt. 

Waar moet het verhaal over gaan?

Over vooruitgang, verbetering, ontwikkeling; [check, dat klinkt te doen hè?] gekoppeld aan het streven van de organisatie. Oef, daar wordt ie al moeilijker. Want wat is het streven van de organisatie? Dat kan een helder zakelijk doel zijn, maar ook de missie [die in een la ligt te verstoffen] of [gruwel] de ene afdeling heeft een ander streven dan de andere afdeling. 

Om erachter te komen wat het streven van de organisatie is, zou ik beginnen met de vraag: wat wil deze organisatie oplossen of bijdragen? 

Daar wil ik aan toevoegen: je persoonlijke drijfveer

Ik weet niet of de auteur van het boek dit gaat waarderen, maar ik neem de vrijheid om nog een derde component toe te voegen aan het verhaal van de verandering: je persoonlijke drijfveer. Als je die kan koppelen aan de bedoeling van de verandering, dán heb je echt een verhaal. Mensen hangen aan je lippen en willen met je mee bewegen. En blijf dan vooral niet hangen in je eigen verhaal, maar nodig iedereen uit om zijn/haar eigen verhaal te maken: waarom zij zich in willen zetten voor de verandering. Als je die verbinding kan maken: de bedoeling van de verandering, gekoppeld aan het streven van de organisatie én aan de persoonlijke drijfveren van de medewerkers dán heb je een dijk van een verhaal: een ware versneller van de verandering. 

Zelf ervaren hoe dat werkt?

Wil je meer weten over hoe verhalen veranderingen kunnen versterken? Zelf ervaren wat de kracht is van het ontdekken en delen van je persoonlijke drijfveren? Misschien is dan een van onze workshops of trainingen wel iets voor jou. Heb je vragen over? Bel gerust, op: 06-40 22 80 82

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.