Ben jij ook altijd een beetje nerveus voor een functioneringsgesprek?

Waarschijnlijk weet je wel dat je prima functioneert. En toch ben je zenuwachtig voor het gesprek. Waarom?

Mijn gok: je wilt bevestiging van je baas. Je wilt dat hij/zij heeft gezien wat jij allemaal voor elkaar krijgt.

Ik heb geen baas meer. Dus ook geen functioneringsgesprekken. Maar mijn behoefte dat iemand ziet dat ik goed bezig ben, is natuurlijk niet verdwenen.

Gelukkig heb ik iets ontdekt wat ik jou ook gun. Hoe lekker zou jij het vinden als je niet 1x per jaar te horen krijgt dat je het goed doet, maar dat je dat íedere dag merkt?

Ik heb hier 3 sleutels voor.

1. Wat wil je bijdragen?
Als je dat onder woorden kan brengen, kun je alle acties die je doet hieraan toetsen. Ik wil bijvoorbeeld mensen helpen zich uit te spreken over wat zij belangrijk vinden. En op basis daarvan maak ik de keuze of ik een potentiële klant wel of niet ga helpen.Voorbeeld uit de praktijk: ik dacht dat de advocatenwereld goed bij mijn bedrijfsfilosofie zou passen. Nee dus. En waarom niet? Zij zijn over het algemeen terughoudend met het zich uitspreken over wat zij persoonlijk belangrijk vinden. Logisch voor hun vakgebied, maar dus geen match met mij.

2. Hoe werk jij het liefst?
Ik zoek bewust de partijen op die wel matchen met mijn hogere doel. Ben jij punctueel, creatief, lui of assertief? Ieder heeft zo zijn voorkeuren om op een bepaalde manier te werken. Heel prettig om je eigen voorkeuren te kennen. Want ook daarin kun je de match vinden met wie je samenwerkt. Zodat je elkaar goed aanvult of aanvoelt.Voor mij is het sleutelwoord hier: openhartigheid. Zonder dat, werk ik niet lekker samen.

3. Reflecteren
Je krijgt ontzettend veel signalen die je vertellen dat je goed bezig bent. Maar ze zijn niet altijd letterlijk. De juf die een knuffel krijgt van de leerling weet dat het veilig voelt in haar klas. De mensen in de trein die me spontaan hun levensverhaal uit de doeken doen, voelen dat ik geïnteresseerd naar ze luister. De high five met het team als er een project is geslaagd. Allemaal momenten waarop je feedback krijgt. Alleen niet met zoveel woorden als in een functioneringsgesprek. Wat helpt om deze momenten te zien is om te reflecteren op je dag (of week) en deze momenten te zien als positieve bevestiging van wat jij voor elkaar weet te krijgen.

 

Met deze 3 sleutels blijf je in de ‘ik ben lekker bezig-flow’. Daar hoef je echt geen jaar voor te wachten om dat weer eens te horen!