De groep was toe aan de afsluiter van de training: het podium op om hun verhalen te delen aan elkaar. Eén van de deelnemers had als leervraag: hoe kan ik mijn boodschap duidelijk overbrengen, zodat de mensen ook later nog weten wat ik van ze wilde?

Tussen de regels?
Tijdens het delen van haar verhaal hoorde ik tussen de regels door wat ze wilde vertellen. Omdat ik heel aandachtig naar haar luisterde.

Harde waarheid: het komt maar zelden voor dat de hele groep met volle aandacht naar je luistert.

Dan kom je niet weg met een boodschap tussen de regels. Dan moet je luid en duidelijk zijn. En het nog eens herhalen.

Doe als een papegaai
Ze deed het nog een keer. En voelde zich net een papegaai.

Tip: voel je je een papegaai omdat je steeds hetzelfde zegt? Gefeliciteerd! Dan breng jij je boodschap luid en duidelijk over.

Overdreven?
Waarom voelt het dan zo overdreven? Omdat jij je in het thema verdiept hebt. Er dagelijks mee bezig bent. Het altijd in je hoofd zit. Je publiek niet. Die hoort het voor het eerst. Ja, dat geldt ook voor jouw onderwerp. Want ook al is wáár je het over hebt een alledaags iets, wát je erover te zeggen hebt, is nieuw voor ze. Dat moet nog even inslijten.

Dus: herhaal je boodschap veelvuldig door je praatje heen.

Hoe doe ik dat dan?
Experimenteer met deze waardevolle extra tips (alle combinaties mogelijk 😉)

1) Je kan korte zinnen of steekwoorden letterlijk terug laten komen door je verhaal heen. Dan herkennen mensen het en slijt het in.

2) Een makkelijke manier om je boodschap te herhalen zonder precies hetzelfde te zeggen, is door het anders in te pakken. Bijvoorbeeld:

a) opgesomd onder elkaar in een presentatie +
b) in een anekdote +
c) het gesprek met de groep te leiden naar jouw gewenste conclusie.