Blog

Dé tip om echt duidelijk te maken wat je bedoelt

door | 23 maart 2022 | Blog

Het lijkt zo simpel: zeggen wat je bedoelt. Toch komen we er keer op keer achter dat de mensen die naar je verhaal luisteren niet snel snappen wat je echt bedoelt. Vaak ligt het eraan dat het niet concreet genoeg is voor de luisteraar. Die mist al snel informatie. Die jij wel hebt, maar niet erbij vertelt. En dat is logisch, want je denkt al snel: duuuh, dat is toch duidelijk, dat hoef ik er niet bij te zeggen. En je denkt waarschijnlijk: als ik dat moet uitleggen, duurt het veel te lang. Of je denkt misschien: ik deel alleen de conclusie, want anders ben ik onnodig lang aan het woord en dat is zonde van de tijd. 

Maar weet je waar je publiek (van 1 of meer personen) eigenlijk altijd naar snakt? Dat ie je kan volgen. Dat ie snapt waar je het over hebt. Dat er geen vragen in de weg zitten tijdens het luisteren, maar dat ie als vanzelf wordt meegenomen in je verhaal. Omdat het duidelijk is wat je bedoelt. 

Hoe ben je duidelijk (zonder dat het enorm veel tijd kost)? Dé tip:

Zeg het met een voorbeeld. Probeer het maar: bij alles wat je over je werk vertelt, of het nou in het voorstelrondje is in de zoveelste Teams-vergadering is, of in een belangrijke onderhandeling of in een sollicitatiegesprek. Geef een concreet voorbeeld uit je eigen praktijk die concreet maakt wat je bedoelt. 

Zo leg ik bijvoorbeeld uit aan de hand van een voorbeeld wat we bedoelen als we onze deelnemers vragen naar hun “Yes! Hier doe ik het voor”-momenten. Waar ik het voor doe is bijvoorbeeld die ene vrouw die in een training uitriep: “Oh, dus ik mag wél mijn enthousiasme laten zien?!” Oh man, je kan me niet blijer maken. Dit is iemand die al meer dan 20 jaar probeerde professioneel over te komen door zich in te houden op haar werk. Niet te blij, niet te enthousiast, want dat zou niet zakelijk overkomen. Door er in onze training achter te komen waarom zij haar werk zo belangrijk vindt, brak ze uit een uniform dat ze zichzelf had aangemeten. Vanaf die dag ging ze ein-de-lijk weer als zichzelf naar haar werk, in plaats van als degene die ze dacht te moeten zijn.

Daar doe ik het voor.

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.