Bijna 10 jaar heb ik bij de gemeente gewerkt. In die periode was er een aardverschuiving gaande. Toen ik net in dienst kwam, was het de bedoeling dat je als ambtenaar inwisselbaar was. Dat klinkt heel onpersoonlijk, maar er zat een plausibele redenering achter:
Het moet niet van de persoon van de ambtenaar afhangen wat de burger of organisatie kan verwachten. Klinkt logisch toch? Het is het gelijkheidsbeginsel: de overheid moet gelijke gevallen gelijk behandelen.
Niet meer iedereen gelijk
In de loop der jaren werd ook in overheidsland de roep om eigenheid sterker. Gebruik maken van ieders unieke talenten. Diversiteit levert juist beter werk op. Dat soort geluiden.
Entree de ‘scharrelambtenaar’. Die trok de wijken in om op menselijk niveau connectie te maken met de bewoners en organisaties in de stad.
Ik juich dat van harte toe. Maar het bracht ook een worsteling met zich mee: hoe moet je je nou gedragen? Als uniforme ambtenaar die precies hetzelfde handelt als zijn/haar collega…of als uniek persoon die het ambtenaarschap op eigen manier invult?
Hetzelfde geldt voor andere grote bedrijven
Nu ik met de Vertelschool voor diverse grote bedrijven trainingen verzorg, kom ik erachter dat er ook op andere plekken eenzelfde aardverschuiving heeft plaats gevonden. Ook bij de Rabobank bijvoorbeeld zeggen ze: klanten bellen niet met de Rabobank, ze bellen Joop of Samya.
Twijfel
Ok, dus je kan ‘helemaal jezelf’ zijn op je werk. Dat vragen klanten van je.
Eeeh, nee, dat nou ook weer niet. We hebben natuurlijk wel standaarden waar alle medewerkers zich aan moeten houden. Ze kunnen niet zomaar alles zelf bepalen.
En daar heb je de eeuwige zoektocht naar balans te pakken. In hoeverre vertegenwoordig je een groter instituut en in hoeverre vul je je werk zelf in? Ben je dus inwisselbaar of juist ‘helemaal jezelf’?
Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi
Het is denk ik niet of of. Het is en en. Je bent een medewerker van een grotere organisatie, dus nee, je kan niet alles zelf bepalen of volledig op je eigen manier doen. Maar je bent ook niet zo inwisselbaar met je collega’s dat het niet uitmaakt wie de klant voor zich heeft. Dat doet er wel toe. Het maakt verschil dat jij op een bepaalde manier werkt en goed bent in bepaalde zaken. En je collega’s hebben weer andere manieren en talenten.
Je bent niet hetzelfde, maar hoort wel bij elkaar
Hoe vind je dan die balans tussen je eigenheid en het grotere geheel van het bedrijf? Er is een manier die mij geholpen heeft om hier mijn weg in te vinden. Die pas ik nu ook toe in mijn teamtrainingen. Het gaat om 2 fundamentele dingen die je gelijktijdig gebruikt tijdens je werk:
- Het gezamenlijke doel van het team/de afdeling/de organisatie: je streeft ernaar om daar een goede bijdrage aan te leveren.
- Je persoonlijke drijfveren om je werk te doen. Die zijn niet precies hetzelfde als het gezamenlijke doel, maar botsen er ook niet mee.*
* Als dat wel zo is, raad ik je aan te heroverwegen of je op de juiste plek werkt.
Het gezamenlijke doel én je persoonlijke drijfveren geven richting aan hoe je je werk invult. Het is de kapstok en je kompas. Je kan je bij alle zaken die er dagelijks op je afkomen afvragen:
- Draagt dit bij aan het gezamenlijke doel?
- Is dit waar ík het voor doe?
En het geeft mij antwoord op de vraag: moet je inwisselbaar zijn of ‘helemaal jezelf’? Nee. Je hoort bij elkaar, omdat je dezelfde waarden deelt. En dat doe je ieder vanuit je unieke overtuigingen.
Zin om hier verder over te praten?
Ik heb mezelf moeten afkappen om dit blog niet te lang te maken. Ik bleef maar doorschrijven… Maar ben nog lang niet uitgepraat 😉. Ben je nieuwsgierig geworden naar je het gezamenlijke doel van jouw team of waar jij het voor doet? Of deel je mijn enthousiasme voor het onderwerp? Neem gerust contact op om eens verder te praten. Dat kan op 06-40228082 of via info@vertelschoolrotterdam.nl.