Blog

Bij mij is het drama. Maar het kán ook zonder

door | 9 mei 2019

Ik zie het soms bijna fysiek voor me (met bakstenen en al) : de drempel die mensen voelen om iets persoonlijks te vertellen. Want brrrr, wat geef je je dan bloot! Wat maak je je kwetsbaar. Waar komt dat persoonlijke verhaal (later ooit) terecht? Kan dat tegen me gebruikt worden?

Van de andere kant zie ik ze smachten naar echte, oprechte verhalen. Authentiek. (De termen zijn inmiddels wat afgezaagd, maar de hunkering blijft.)

Voor al die mensen die wel persoonlijker willen worden in hun praatjes, maar die niet meteen allerlei drama willen delen, komt hier de verlossende boodschap:

Het hoeft geen drama te zijn.

Je verhaal persoonlijker maken, wil niet zeggen dat je allerlei narigheid uit je leven op tafel hoeft te gooien.

Kijk, mijn persoonlijke verhaal begint vaak met mijn eerste postnatale depressie. Ik had het ook liever anders gezien, maar dat is de periode waar ik zulke waardevolle lessen heb geleerd dat ik dat verhaal zo compleet mogelijk wil delen met jullie. Een verhaal dat deels gaat over narigheid en drama. Niet leuk, wel waardevol.

Dat wil echter niet zeggen dat je verhaal persoonlijker maken betekent dat je jouw drama en narigheid op tafel moet gooien.

Twee voorbeelden van verhalen waar geen drama in zit, maar wel keí persoonlijk zijn:

Ferdi (co-trainer van de Vertelschool) vertelt dat hij zo van innoveren houdt:

“Ik herinner me dat ik als kind al een kladblokje en potlood naast mijn bed legde voordat ik ging slapen. Ik werd regelmatig midden in de nacht wakker met een briljant idee en dat wilde ik niet kwijtraken. Tegenwoordig gebruik ik daar apps voor, maar als 10-jarig jongetje zag ik blijkbaar de waarde al in van spontane ideeën.”

En het verhaal van een deelnemer van een 1 op 1-traject:

“Ik heb veel verschillende bijbanen gehad. Ik merkte de verschillen op in managementstijlen en bedrijfsculturen. Ik vond dat zo interessant dat ik daarom sociologie en bestuurskunde ben gaan studeren.”

You see? No drama. Wel vet persoonlijk.

Voel jij nu nog een drempel om je praatje persoonlijker te maken? Laat het me weten, ben er nieuwsgierig naar. Thanks!

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.