Blog

Alwéér met een nieuw team aan de slag? Sneller van wij zij naar wij

door | 23 oktober 2019

Ik heb een tijd als projectmanager gewerkt en dan komt het wel eens voor dat je je project moet overdragen. Ik ben nooit leidinggevende geweest van een vast team, maar ik stel me voor dat daarvoor precies hetzelfde geldt:

Als je iets overneemt van een ander, ga je eerst op je eigen manier nóg een keer doen wat er al was gedaan.

Ook al komt daar precíes hetzelfde projectplan of teamvisie uit; je weet nu zeker dat het goed is. Want je hebt het zelf bedacht.

Je hebt mensen die beweren dat je niet opnieuw het wiel moet uitvinden.

Ik ben meer van de stroming: Tja, blijkbaar vinden mensen het belangrijk zelf uit te vogelen hoe het werkt, dus hou ze maar niet tegen. Het is een manier om het zich eigen te maken.

Diezelfde reflex zie ik ook bij collega’s van verschillende afdelingen die met elkaar gaan samenwerken. Eerst is het nog: ‘zij van beleid’ en ‘wij van de praktijk’ of: ‘wij van inkoop’ en ‘zij van de balie’… (ik kan hier honderden voorbeelden geven).

Hoezo trouwens ‘gáán samenwerken’? In eenzelfde bedrijf of organisatie werk je toch samen omdat je collega’s bent? Is dat niet de definitie van ‘collega’s zijn’?

Anyway, wat ik bedoel is dat bij nieuwe samenwerkingen tússen teams, met níeuwe teams, LEAN, scrum, agile of gewoon door een ‘good old’ reorganisatie de eerste reflex van bijna alle mensen is: eerst nog maar eens zien of ZIJ ook al zover zijn als WIJ.

Terwijl het zoveel effectiever werkt als je er vertrouwen in hebt dat alle teamleden hetzelfde nastreven. Dat ze zich inzetten voor datzelfde doel als waar jij iedere dag voor naar je werk komt gerend. Dus niks hullie en zullie. Wij. Dat is wat je wilt. En liefst zo snel mogelijk, want dan kan iedereen lekker verder met zijn goede werk.

 

Hoe dan?

Weten van iedereen waarom ze dit werk doen. Wat is de bedoeling? Welke waarde zit erachter, wat vinden ze belangrijk om voor elkaar te krijgen?

Vertrouwen dat jullie allemaal diezelfde waarden nastreven.

 

Dat gaat verder dan alleen ieders belang boven tafel krijgen. Dat is wat ik als projectmanager altijd deed met nieuwe projectteams. Dat waren samengestelde groepen uit verschillende organisaties. Ik vond mezelf dus al heel gewaagd door zo expliciet te vragen naar ieders belang om mee te werken aan het project. Inmiddels heb ik de ervaring dat het concreet maken en delen van ieders waarden nog veel meer teweeg kan brengen. Dan weet je namelijk niet alleen verstandelijk waar iemand voor gaat, maar voel je ook waar iemand voor staat. Als je dat kan delen, word je WIJ. (Is dit te kwijlerig? Sorry for that. Je moet het gewoon meemaken, nog leuker dan erover te lezen!)

 

Ook iets voor jouw (nieuwe) team?

Neem gerust contact op om kennis te maken of vragen te stellen over ons programma.

Telefoon: 06-40228082 / email: info@vertelschoolrotterdam / boek een vrijblijvende afspraak om kennis te maken in de agenda van Sandra de Haan (oprichter en trainer van de Vertelschool Rotterdam)

LEER INSPIREREND TE SPREKEN

Ik deel mijn kennis en ervaring met inspirerend spreken. Zodat ook jij mensen in beweging brengt met jouw verhaal. Elke 2 weken stuur ik je een blog met tips over spreken met impact.

dit veld niet invullen s.v.p.