Ken je dat? Heb je voor je gevoel overduidelijk en herhaaldelijk je punt zitten maken, lijkt niemand te doorgronden wat je zegt. Huh? What happened?

Waarschijnlijk is er het volgende aan de hand. Jij zit helemaal in het onderwerp. Droomt er ’s nachts over en staat ermee op. Je bent ermee vergroeid. Wat jij te vertellen hebt, is voor jou dan ook vanzelfsprekend en gesneden koek. En het belangrijkste van de dag.

Maar niet voor de luisteraar.

Die zit helemaal niet vuistdiep in het onderwerp. Jouw praatje is een van de honderd best belangrijke dingen die er op die dag voorbij komen. Mark my words: niet onbelangrijk, maar één van de best belangrijke dingen. Niet meteen je boodschap oppikken is dus geen onwil. Het is een kluif om de hele dag door de kern overal uit te halen en te blijven onthouden.

Maak het makkelijk de kern van je verhaal te vatten
Dus wat moet je doen als je het idee hebt dat je niet gehoord wordt? Maak het je publiek makkelijk om de kern te vatten.

Hierbij 5 tips om duidelijker over te komen:

#1 Hoe concreter, hoe beter.
Wat bedoel je? Maak dat concreet. Lul er niet omheen. Maak het niet te moeilijk. Zeg wat je duidelijk wilt maken.

#2 Kondig aan dat je iets belangrijks gaat zeggen. Bijvoorbeeld zo:
– Wat ik bedoel, is….
– Dit is het belangrijkste om te onthouden uit deze presentatie: …
– Als je straks naar buiten loopt, is dit wat je moet onthouden: …
– Let op, want hier komt het: …
– Dit is wat mij betreft het aller-, aller-, allerbelangrijkste wat ik jullie te melden heb: …
– etc. Dit kan op heul veel manieren. Wissel af en vind jouw manier. Voelt het overdreven en misschien zelfs kinderachtig? Dat kan ik me voorstellen. Maar wat staat je in de weg om het gewoon te proberen en te kijken of je boodschap beter aankomt?

#3 Neem pauze bij na een belangrijke mededeling.
Stilte is een heel sterk middel om aandacht te krijgen. Je legt nadruk op iets door stil te zijn. Neem pauze voor of na de verkondiging van je boodschap.

#4 Zeg hetzelfde op een andere manier.
Het herhalen van je boodschap werkt. Dan blijft ie makkelijker hangen. Dus herhalen alleen doet al een boel om beter gehoord te worden. Maar het werkt ook vanwege een andere reden: niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren en leerstijlen. De één houdt van een rijtje onder elkaar op een flap, de ander houdt van anekdotes. Je kan makkelijk dezelfde boodschap overbrengen dor hem in verschillende vormen aan te bieden. Herhaling dus én afgestemd op de diverse voorkeuren van het publiek.

#5 Geef een take-home-message mee.
Wat wil je dat ze onthouden uit jouw verhaal? Wat is de kern van je boodschap? Die wil je luid en duidelijk meegeven. Doe dat dan ook letterlijk. Met een take-home-message. Hoe? Je kan het natuurlijk gewoon zeggen. Je kan ook eens denken aan een weggever of een ansichtkaart waar het op staat bijvoorbeeld.

Veel succes met het overbrengen van jouw boodschap. Je kan niet luid en duidelijk genoeg zijn.